Две лихварски групи неутрализираха служители на ГДБОП и ГД “Криминална полиция”

Две лихварски групи неутрализираха служители на ГДБОП и ГД “Криминална полиция”

Специализираната полицейска операция на антимафиоти и криминалисти е проведена под прякото ръководство на зам.градския прокурор на София Роман Василев; задържани са общо 12-ма членове на две независими групи за лихварство;

Пресцентърът предоставя видеоматериал!

Съвместна полицейска акция предприеха днес служители на ГДБОП и Главна дирекция “Криминална полиция”на територията на столицата и околностите – с.Волуяк, гр.Нови Искър, с.Кътина. В хода на работата по предварителното разследване са събрани данни за пострадали от дейността на двете групи лихвари, действали независимо една от друга. Едната обхващала територията на софийските квартали ”Дружба”, “Младост” и “Хр.Ботев”; другата действала в района на столичните ж.к.”Надежда”, кв.”Свобода” и Нови Искър.
Няколко месеца били необходими на антимафиотите за да стигнат до членовете на организираните  престъпни сдружения.  В хода на операцията са задържани  общо 12-ма, по шест в двете групи /един е задържан в Бургас/ . Всички те са криминално проявени – основно за кражби, грабежи и изнудвания. Изяснен е механизмът на действие  и структурата на престъпните групи, чиито  участници се занимавали с незаконна финансова дейност, отпускане на заеми срещу високи лихви, насилствени действия срещу длъжници. При първоначалното разследване у изяснено, че допълнително те приемали и изпълнявали поръчки за насилствени действия и изнудване.
При извършените до момента действия по разследването са намерени и иззети договори за наеми, нотариални актове, скици на недвижими имоти, договори за учредени ипотеки, записи на заповеди, пълномощни за продажба на МПС, лаптопи и компютърни конфигурации, огнестрелно оръжие с изтекъл срок на разрешителното, газов пистолет, преработен в боен, две пушки, за които не са представени необходимите документи, много боеприпаси.
Само в къща в с.Кътина са намерени и иззети записи на заповеди за над 300 хил. лв, а на друг адрес – 10 нотариални акта за земи и имоти около София. 
Работата за документиране на престъпната дейност на участниците в групите и за установяване на общата стойност на записите на заповеди и нотариалните актове продължава.

Водещи новини

Времето