Специализирана полицейска операция “Кърлежите” се провежда на територията на Монтанско

Специализирана полицейска операция “Кърлежите” се провежда на територията на Монтанско

На този етап са задържани петима мъже, занимавали се с незаконно лихварство

Тази нощ стартира специализирана полицейска операция “Кърлежите” на територията на Монтанско. Тя е насочена срещу организирана престъпна група, занимавала се с незаконно лихварство, отдаване на кредити и изнудване. На този етап са задържани К.К. /44 г./ и К.И. /28 г./ в Монтана, П.С. /36 г./ и Т.П./38 г./ в Лом и В.Й. в Берковица. Акцията е реализирана след разследване по постъпили от началото на годината в полицията сигнали за изнудване и “притискане на длъжници”.
Установено е, че от няколко години К.К. работел като таксиметров шофьор, но част от приходите си осигурявал чрез незаконни финансови операции. Той подбирал “клиентите” си сред социално слабите, заемал им пари срещу личните им или дебитни карти за получаване на социални помощи и детски надбавки и им налагал непосилни лихви. По-късно, при забавяне на връщането на сумите, започвало изнудването и малтретирането на длъжниците, като към невърнатите пари се прибавяли и “договорените” лихви. Когато хората не можели да изпълнят непосилните условия на заема, той им отнемал недвижими имоти и вещи. За изпълнението на силовите поръчки К.К. ползвал услугите на К.И., който неофициално работел като охрана на питейно заведение в града. К.К. е “записал” в биографията си две криминалистически регистрации през 2001 и 2008 г. През 2000 г. той бил задържан от служителите на реда в момент на кражба на автомобил в Монтана, а при последвалото тогава претърсване в селскостопански двор, ползван от баща му, те открили разглобени множество коли, които били обявени за издирване от полицията в София и в областния град. Тогава му е била наложена условна присъда от Районния съд в Монтана. Срещу него се води и досъдебно производство за причинена средна телесна повреда на негов съгражданин.
Едновременно с двамата задържани в Монтана, в Лом полицаите спипали и други двама лихвари – П.С., който независимо, че се водел безработен, поддържал висок стандарт на живот. На този етап е установено, че той се занимавал с незаконната финансова дейност от 2004 г., а сумите, които отпускал на нуждаещите се, облагал с 50% лихва, после им оказвал психически и физически тормоз. В един от случаите негов клиент бил принуден да се лиши от къщата си, която П.С. разрушил, за да построи на нейно място своя. В кв. “Хумата” е задържан и аверът му Т.П., който действал по идентична схема.
Белезниците щракнали на ръцете и на В.Й. от Берковица, който раздавал пари на социално слаби граждани от квартала и жители на общината. При обиск в дома му са открити голямо количество злато и дебитни карти на длъжници. По първоначални данни той разполагал с големи парични суми с недоказан произход. Срещу него в момента се води досъдебно производство за търговия с влияние.
Продължават процесуално следствените действия по документирането на престъпната дейност на задържаните. Операцията се провежда под ръководството на прокуратурата.

Водещи новини

Времето