Подробности за реализираната вчера полицейска операция на територията на Бургас

Подробности за реализираната вчера полицейска операция на територията на Бургас

Неутрализираната престъпна група е ползвала две схеми, от които само стойността на невнесения акциз възлиза на над 150 хиляди лева

Две са престъпните схеми, ползвани от неутрализираната вчера организирана група, осъществявала регистрация на крадени автомобили в КАТ–Бургас. Подробностите оповести днес на пресконференция директорът на ОДМВР – Бургас комисар Милен Димитров.
Едната е свързана с регистриране с номерата на бъдещата рама на крадени луксозни автомобили, а втората - избягване на дължимия акциз на автомобили – внос от Европейския съюз.Стойността на установените 18 луксозни коли / най-вече от марките : «БМВ Х5», «БМВ Х6», «Тойота Ландкрузер», «Сеат Леон» и «VW 5”/ възлиза на над 500 000 лв., а на невнесения акциз -  над 150 000 лева.
Както вече съобщихме, в хода на спецоперацията бяха задържани четирима мъже, двама от които служители на КАТ – Бургас, работили на каналите за сверка на номерата от рамите и двигателите на регистрираните и пререгистрирани автомобили. Д.Я. /56 г./ работи в системата на МВР от 1994 г., наказван е през 2009 г. с предупреждение за уволнение за това, че е извършвал технически преглед на автомобил извън района на КАТ. Колата била технически неизправна, но с документи, удостоверяващи нейната изправност. Колегата му Г.С. /39 г./ също е назначен през 1994 г и до този момент има две дисциплинарни наказания “забележка” през 2000 и 2002 г. за некоректно отношение към граждани.
Задържаният собственик на печатница Р.К. е изготвял по поръчка комплектите неистински документи, необходими за регистрация на автомобилите. Мозъкът на схемата бил бургазлията М.Г./28 г./, регистриран през 1999 г. за кражба. Той изпълнявал ролята на посредник между задържаните и крайните ползватели на услугата, осъществявал и координирал цялостния процес на регистрация на автомобилите.
Те ще останат в ареста за 72 часа с прокурорско постановление, допълни заместник-окръжният прокурор Ангел Георгиев. По думите му, към момента има събрани изключително голям брой документи, доказващи участието на всеки един от задържаните в престъпните схеми. На един от тях вече е предявено обвинение за участие в организирана престъпна група, предстои повдигане на обвинение и спрямо останалите трима.
Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов екип от Инспектората на МВР, заедно със служители на бургаската полиция, ще извършат проверка на всички факти и обстоятелства около регистрацията на автомобили. Най-вероятно ще бъдат проверявани документи за период от две години, тъй като данните до момента сочат, че неутрализираната престъпна група е действала от около година и половина.
 
Вчерашната операция е продължение на проведената през март акция, при която бяха задържани четирима мъже - П.М./36г./, Г.Г./38 г./ от Бургас, П.А /48 г./ от Варна и Г.Г./28 г./ от Сливен. Тя бе реализирана след продължително разследване на подадени сигнали за кражби на над 40 луксозни автомобила от територията на Бургаски регион само през изминалата година. Голяма част от тях се оказаха в списъка на автомобилите, чиято фалшива регистрация бе документирана вчера. Тогава колите – марки “Тойота Ланд Круизер» и «Сеат Леон» бяха намерени в стопанисван от П.М. автосервиз, разположен в Северна промишлена зона на Бургас. Установено бе, че тойотата е открадната през януари в София. От мястото бяха иззети заготовки за пренабиване на номера на рами, инструменти, италиански регистрационни талони, планки с вече набит и готов номер на рама, къртачи за привеждане в движение на автомобили и др. Иззети бяха пет автомобила за проверка и доказване на произхода им.


 

Водещи новини

Времето