Престъпна група, извършила множество въоръжени грабежи, е задържана при спецоперация на територията на Стара Загора

Престъпна група, извършила множество въоръжени грабежи, е задържана при спецоперация на територията на Стара Загора

Сред задържаните е и многократно осъждан и обявен за общодържавно издирване руски гражданин. На трима са повдигнати обвинения за грабеж в големи размери, палеж и притежаване на наркотици; пресцентърът предостаовя видеоматериал

Специализираната полицейска операция на служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност”, група “Престъпления по пътищата”, “Специализиране полицейски сили” при ОДМВР - Стара Загора и районните управления в Стара Загора и Гълъбово е проведена на 25 и 26 май. В района на автомагистрала “Тракия” били спрени за проверка два автомобила “Фолгсваген Пасат”. Зад волана на единия се оказал старият познайник на полицията – Н.Б. /32г./ - руски гражданин, който неколкократно е осъждан за кражби и към момента е обявен за общодържавно издирване с влязла в сила присъда “лишаване от свобода”. С него пътувала и приятелката му 19-годишна Е.М. В другата кола са задържани Й.П./30г./ и Ч.Н. /34г./. От Н.Б. е иззета доза кокаин, а от спътничката му Е.М. – три дози амфетамин и 25 грама марихуана. Срещу тях са образувани досъдебни производства и са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 354а, ал.3 от НК.
На територията на Гълъбово служителите на реда задържали друг авер на руския гражданин – П.Д. /22г./. Там те открили откраднат  и обявен за издирване на 23 май мотоциклет “Кавазаки”. Изяснено е, че престъплението е извършено от П.Д. в съучастие със старозагореца Ж.Х./29 г./ – осъждан многократно. От дома на Ж.Х. е намерен и иззет газов пистолет “Екол”.
Късно снощи, след проведени допълнителни оперативни действия, е установена и съпричастността на задържания  Ч.Н. към грабеж на 12 000 лв. и ваучери на стойност 970 лв., извършен на 8 март т.г. в Стара Загора в кв. ”Три чучура”. Жертва станал 59-годишен старозагорец, който докато шофирал “Мерцедес”-а си бил пресрещнат и ударен леко от черно “БМВ”. От него слязъл непознат мъж, счупил с чук предното дясно стъкло на колата му, ударил го в главата, отнел му парите и изчезнал.
Продължават процесуалните действия, които са насочени към документирането на участието на задържаните и към други грабежи, извършени по идентичен начин от юли 2009 г. до април т.г. на територията на Стара Загора и Хасково. Всички престъпления са извършвани от маскираниа, придвижвали се с крадени автомобили и с поставени крадени регистрационни табели. След това колите били изоставяни, а в редица случаи  - опожарявани. Извършителите набелязвали предварително жертвите си – хора с  малък и среден бизнес – собственици и управители на фирми, търговски обекти, заложни къщи и др. Изяснява се съпричастността и на други заподозрени за престъпната дейност.
Последният от грабежите е извършен към 9 часа на 20 април т.г. в  района на плажа на с. Ягода, община Мъглиж. Лек автомобил “Фолксваген Голф”, управляван от 45-годишна жена от Стара Загора, бил застигнат и ударен от втори автомобил същата марка със старозагорска регистрация. Колата на жената била изтласкана от пътя и ударена в крайпътни дървета. През това време от втория “Фолксваген” слязъл маскиран, който разбил задното ляво стъкло, проникнал в катастрофиралата кола, заплашил водачката, ударил я с пистолет по главата и отмъкнал дамската й чанта с 10 000 лв., 3 000 евро и лични документи. След това нападателят се качил в чакащия го фолксваген и отпътувал, а същия ден автомобилът бил намерен запален до помпената станция на пътя за с.Ръжена. При извършената проверка е установено, че е бил противозаконно отнет на 18/19 април2010 г от  Стара Загора. 
На този етап на Н.Б. и П.Д. са повдигнати обвинения за грабеж в големи размери и за палеж и с постановление на Окръжна прокуратура им е взета мярка - задържане за 72 часа. 19-годишната Е.М. и останалите трима мъже са задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Времето