Организатор на трафик и незаконна търговия с културни ценности е задържан при спецоперация на служители на ГДБОП

Организатор на трафик и незаконна търговия с културни ценности е задържан при спецоперация на служители на ГДБОП

По първоначални данни, само за няколко месеца, той успял чрез интернет да извърши над 1000 незаконни сделки

Акцията на спецполицаите от сектора “Трафик на културни ценности” в ГДБОП и колегите им от Враца е проведена вчера. Тя е реализирана след продължително разследване на канал за трафик и незаконна търговия с антични предмети на територията на България и образувано досъдебно производство.
Установен е организаторът на канала е Д.И. /42г./ от Оряхово. В хода на операцията са извършени претърсвания на четири адреса – един в столичния кв. “Младост”, един  във Враца и два в Оряхово. Там са открити и иззети праисторическа каменна брадва, 25 антични сребърни монети с различен номинал, 42 римски и византийски бронзови монети, оловни екзагии, бронзов бюст на Херакъл, две римски апликации с човекоподобна форма, мраморна глава на римската богиня Венера, металотърсачи и компютър.
На този етап е установено, че чрез интернет, в рамките само на няколко месеца Д.И. е успял да извърши над 1000 незаконни сделки с културно-исторически ценности. Работата по документирането на незаконната му търговия продължава.

Водещи новини

Времето