София бе избрана за домакин на ежегодната конференция на началниците на столични полиции в Европа през 2012 година

София бе избрана за домакин на ежегодната конференция на началниците на столични полиции в Европа през 2012 година

Решението бе взето на приключилата вчера 32-ра поред среща на ръководителите на столични полиции, проведена в литовската столица Вилнюс

От 23 до 27 май 2010 г. ръководството на СДВР участва в 32-та конференция на началниците на столични полиции в Европа, проведена във Вилнюс, заедно с делегации от още 32 държави.
В рамките на тазгодишната си среща полицейските началници в европейските столични градове обсъдиха влиянието на Стокхолмската програма върху ежедневната полицейска дейност, като подчертаха заложения в документа приоритет за укрепване на оперативното сътрудничество в областта на вътрешните работи.
Друг акцент на срещата бе полицейската дейност, насочена към потребностите на обществата и новите измерения на модела „Полицията в близост до обществото”. Делегатите се запознаха с нови проекти и инициативи в тази област, прилагани в Амстердам, Атина, Берлин, Вилнюс, Дъблин, Лондон, Люксембург, Мадрид и Москва.
В края на срещата бе приета кандидатурата на София за домакин на 34-та конференция през 2012 г. По този начин столицата ни става част и от „тройката председателства” на конференцията, натоварена с подготовката и на следващата среща през 2011 г., която ще се проведе в Хелзинки и Талин.
Ежегодните конференции на началниците на столични полиции в Европа се провеждат от 1979 г., като първоначалната им цел е създаване на лични контакти между ръководствата на столичните полиции на държавите от ЕС и обмен на информация и опит по конкретни въпроси от взаимен интерес.
В началото на 90-те години, след демократичните промени в Централна и Източна Европа, за участие в ежегодните конференции постепенно започват да бъдат канени и представители на държави извън ЕС, като в момента форматът на срещите включва всички столици на европейския континент. Столичната дирекция на вътрешните работи участва в ежегодните конференции от 1998 г. насам.

Водещи новини

Времето