От 1 до 15 юни започва акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

От 1 до 15 юни започва акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Инициативата е на “Пътна полиция”. Акцентът е поставен върху ролята на родителите за превенция на пътно-транспортните произшествия


Стартът на кампанията бе повод за пресконференция в сградата на КАТ –СДВР.  На нея представители на пътна полиция, на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи, на Съюза на българските автомобилисти, на Столичната организация на БЧК изразиха обща загриженост за опазването на живота на нашите деца.  Комисар Ваньо Стоевски- началник на отдел „Пътна полиция” към СДВР, бе категоричен, че от голямо значение за децата е примерът, който техните родители им дават. Същевременно припомни, че на много неправоспособни тийнейджъри родителите подаряват  мотопеди, скутери, АТВ-та, а неумението да ги управляват често довежда до фатален край. Затова основната цел на „Пътна полиция” тази година ще е засилен контрола върху участници в движението, както и върху управляващите мотоциклети и други превозни средства. Децата до 14 години по-често загиват като пешеходци, а от 14 до 17 години – като пътници в автомобили, е тъжната констатация на пътна полиция. Кампанията ще продължи от 1 до 15 юни. Допълнителни мерки ще се вземат за безопасността по селските пътища.
В България децата загиват в автомобилите, защото се превозват неправилно, заяви Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи и припомни, че страната ни е последната европейска държава, която въведе задължителните изисквания за обезопасителни системи.  Емил Панчев, главен секретар на Съюза на българските автомобилисти (СБА) посочи, че според проучване на ФИА за периода 2001-2009 година смъртността по пътищата в България и Румъния се увеличава, докато в другите европейски страни намалява. Затова родителите трябва да шофират така, както биха искали да карат техните деца след време.
През миналата година за двуседмичната кампания на „Пътна полиция” за опазването на децата на пътя са проверени 14 154 автомобила, съставени са 546 акта за превишена скорост, 428 акта за отнемане на предимство, 196 акта за преминаване на червен светофар, 381 акта за неправоспособни водачи, 389 акта за неизползване на колани. Съставени са общо 3747 фиша. По данни на отдел „Пътна полиция” към СДВР 8,3% от пътно-транспортните произшествия са следствие на нарушения на децата пешеходци. Най-много произшествия с деца са настъпили в районите на спирки на масовия градски транспорт и сигнализирани пешеходни пътеки.
За да запазим живота на децата, Пътна полиция отново припомня на гражданите основните правила и препоръки към всички участници в движението. Тях можете да прочетете в линка на страницата ни “Горещи теми”: http://press.mvr.bg/Goreshta_tema/mat_po_tema100531_01.htm

Водещи новини

Времето