Канал за трафик на дрога е неутрализиран при проведена международна операция

Канал за трафик на дрога е неутрализиран при проведена международна операция

Задържани са четирима латвийски граждани, които пребивавали на територията на София. Групата получавала наркотиците чрез колетни пратки от Белгия, после наркотикът бил разфасован, смесван с билки, соли за баня и хранителни добавки, поставян в луксозни опаковки на различни търговски марки и изпращан като мостри по целия свят
Пресцентърът предоставя видеоматериал!

Международна операция за неутрализиране на канал за трафик на наркотични вещества бе реализирана от ГДБОП- МВР и белгийските им колеги. В съвместната акция, проведена днес, са участвали служители на Агенция “Митници”, митническата служба на Белгия и Върховната касационна прокуратура.
Около 10 часа в столицата са задържани получатели на пратка, съдържаща около 6 кг метаамфетамин. Колетът пристигал от Белгия.
Задържани са четирима латвийски граждани – К.М./22г./, Т.А./22г./, К.К./29г./ и 26-годишната Ю.Я. При проведено претърсване в обитаваната от тях къща е открита лаборатория за разфасоване и опаковане на наркотични вещества. Намерени са голямо количество марихуана, амфетамин и метаафетамин на прах и скъпо оборудване за смесване, сушене, пресоване и опаковане на наркотиците. От проверения адрес са иззети компютри, съдържащи информация за голяма част от осъществените сделки на групата и извършени от тях банкови транзакции. Открита е голяма сума пари.
По време на разследването е установен и механизмът на действие на групата – наркотрафикът се е осъществявал чрез колетни пратки от и до Европа, Азия, САЩ, Канада, Австралия и други. След като получавали пратката четиримата разфасовали наркотика, смесвали го с други разрешени от закона вещества – билки, соли за баня и хранителни добавки. После субстанцията била поставяна в луксозни опаковки на различни търговски марки и изпращана като мостри по целия свят.
Малко след задържане на пратката с метаамфетамин, служителите на ГДБОП и на Агенция "Митници" задържаха и втори колет с около 8 кг пресована листна маса, реагирала при теста на хашиш.
По оценка на експерти 1 кг метаамфетамин база се търгува за 30 – 40 хиляди евро. От това количество могат да се изготвят приблизително 4000 таблети. За сравнение – 1 кг амфетамин е достатъчен за приблизително 6 000 таблети. Цената на една таблета метаамфетамин варира от 15 до 30 лева.
Работата по случая продължава, предстоят претърсвания на офис помещения и складови бази, ползвани от задържаните.