Продължение на операция «Акцизи» на територията на ОДМВР-Бургас

Продължение на операция «Акцизи» на територията на ОДМВР-Бургас

На паркинг в Карнобат са задържани 2 700 бутилки алкохол с фалшив бандерол

Акция «Акцизи» продължи днес на територията на областна дирекция  Бургас. Камион, натоварен с 2 700 бутилки алкохол с фалшив бандерол е задържан на паркинг в Карнобат. Товарното моторно-превозно средство е собственост на лизингова компания, но е ползван от лица, близки до ръководството на местния винпром. По първоначална информация, вероятно е намерените алкохолни количества да са произведени във винпрома. Назначени са експертизи. В хода на действията на бургаските полицаи и антимафиоти е установен склад в карнобатското с.Огнен, където са открити 150 палета с около 75 000 бутилки алкохол с фалшив бандерол. В склада са намерени бутилки от цялата гама видове алкохол, произвеждан от «Винпром Карнобат».
Освен откритите количества алкохол с фалшив бандерол, са намерени и бутилки без акцизни маркировки
По първоначални данни обща стойност на нанесените щети от невнесен акциз е около 300 000 лв.
Констатирано е, че собственик на склада в с. Огнен е бизнесмен от Карнобат – Г.М. Намереното количество алкохол е иззето Назначени са експертизи за установяване на точната стойност на щетата към държавния бюджет от невнесени акцизи.
По двата случая са образувани досъдебни производства.

Припомняме, че полицейската операция “Акцизи” стартира вчера от служители на сектор “Противодействие на криминалната престъпност” при РУМВР-Сливен и колегите им от сектор “Противодействие на икономическата престъпност” в областната дирекция. В момент на претоварване на голямо количество алкохол бе атакувана  селскостопанска постройка в с. Камен, стопанисвана от Т.Д. /50г./ от Стара Загора. Иззети бяха 250 хил. бутилки високоалкохолни напитки, произведени в карнобатска фирма и разпределени в 500 палета. На място бяха задържани и З.П. /32г./, М.М. /46г./, Р.С. /23г./, Ю.Б. /23г./, Н.Л. /24 г./ и Й.С. /37 г./, всичките от Карнобат, които били служители на фирмата – производител.
Установено бе, че алкохолът бил транспортиран с два тежкотоварни автомобила “МАН” със софийска регистрация, а бандеролите, с които били облепени бутилките, са неистински и с много високо качество. По първоначални данни нанесените щети на държавния бюджет от невнесен акциз са в размер на 1 млн. лв.
В хода на разследването бе изяснено, че на 31 май т.г. от разкритата нелегална база са транспортирани различни количества алкохол с фалшиви бандероли и за други градове в страната. След извършена проверка в Пловдив са открити и иззети 22 палети /10 хил. бутилки/ високоалкохолни напитки с фалшив бандерол. Установено бе, че алкохол е транспортиран и за Бургас и Стара Загора. По случая бе образувано досъдебно производство. 
Акция «Акцизи»  продължи в Стара Загора, където служители на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” в областната дирекция откриха над 3000 бутилки алкохол. Проверен бе товарен автомобил “Мерцедес, паркиран до склад за алкохол на ул. “Хрищенско шосе” в града, собственост на 42-годишен жител на Карнобат. В буса бе открито огромно количество бутилки с алкохол, облепени с неистински бандероли. Водачът - С.Р. /26г./ от с. Новачево не представил фактури и документ за превоз на стоката. В хода на полицейските действия бе проверен и склад в база в “Индустриален”, стопанисван от 54-годишния Б.Д. от Стара Загора. Там също били открити различно количество бутилки с алкохол, облепени с неистински бандерол. Образувани са досъдебни производства, работата по документирането на случаите продължава.

Водещи новини

Времето