Служители на ОДМВР-Габрово задържаха организирана престъпна група, занимавала се с препродажба на крадени или взети на лизинг луксозни автомобили

Служители на ОДМВР-Габрово задържаха организирана престъпна група, занимавала се с препродажба на крадени или взети на лизинг луксозни автомобили

В рамките на операция “Автоджамбазите”  са установени и задържани лидерът и двама от членовете на престъпната схема.


Специализираната полицейска операция “Автоджамбазите” бе реализирана на територията на Габрово през последните два дни. Тя се проведе под ръководството на прокуратурата и бе насочена към локализирането и установяването на организирана престъпна група, която се е занимавала със застрахователни измами и препродаване на внесени в България автомобили. Задържани са лидерът на групата М.Н. /33 г./ и двамата членове И.Н. /33 г./ и Г.Т. /32 г./. Продължават оперативните действия по установяването и на четвърти участник в престъпната схема. В хода на акцията са проверени над 15 автокъщи, борси и автосервизи.
Операцията е планирана след близо двумесечна оперативна работа, време през което криминалистите установили  схемата на престъпната дейност: мъжете купували на лизинг или наемали под наем луксозни леки автомобили, които след определено време укривали и обявявали за откраднати. Междувременно изготвяли фалшиви документи и извършвали интервенция по двигателите и рамите. Така с пренабити  номера и неистински документи за произход, те регистрирали колите като внесени в България с чужди регистрационни номера. След узаконяването им, автомобилите /всеки от които на стойност над 50 000 евро/ били продавани за суми много по-ниски от реалната им пазарна стойност.
До момента са установени и задържани седем автомобила: “Лексус”, “Ауди Q7”, “БМВ X5”, “Тойота Ландкрузер”, “Форд Мондео”, “Шкода Суперб” и “Мерцедес SLK”. Установено е, че част от тях са обект на престъплението по описаната схема, други - обект на кражба от страни от Европейския съюз. Те също са с вторична регистрация в България след пренабиване на номерата и с фалшиви документи.

И.Н. и Г.Т. са задържани за срок от 24 часа.
Лидерът на организираната престъпна група е задържан за 72 часа.
Работата по цялостното изясняване на престъпната им дейност продължава.

 

Водещи новини

Времето