Български полицаи участват в учение за полицейските сили на страните от ЕС

Български полицаи участват в учение за полицейските сили на страните от ЕС

Домакин на проявата е Федералана Република Германия. Учението е израз на европейските измерения на оперативното полицейско сътрудничество.

По инициатива на Европейската комисия във Федерална република Германия се провежда международно учение за полицейските сили на Европейския съюз (EUPFT) 2010. Целта е обмен на опит и най-добри практики в областта на оперативно-издирвателната дейност, използването на оръжия и помощни средства в работата на полицията, идентификация и предотвратяване на последиците от експлозиви и взривни вещества и други. Учението се провежда по предварителен сценарий и на два етапа – от 7 до 18 юни и от 12 до 23 юли в района на учебен полигон Ленин/Бранденбург. То е израз на европейските измерения на оперативното полицейско сътрудничество. Затова в него ще участват над 300 полицейски служители на държавите членки на ЕС. Поканени са и колегите им от Русия, Украйна, Сърбия и Турция.
В първия етап участват 19 български полицейски служители от специализираните полицейски сили на ГД “Охранителна полиция”, ГД “Криминална полиция” и ГД “Досъдебно производство”. Предвижда се за втората фаза на учението да заминат 24 полицейски служители от ГДОП, ГДКП, ГДДП, СДВР и ОД на МВР Пловдив.
До този момент такива международни учения бяха успешно проведени във Франция и Италия през 2008 и 2009 г.

 

Водещи новини

Времето