Редица мерки ще обезпечат сигурността и обществения ред в началото на учебната година

Редица мерки ще обезпечат сигурността и обществения ред в началото на учебната година

За поредна година ще стартира акцията на КАТ “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”

Всички структурни звена на вътрешното министерство предприемат редица превантивни мерки, чиято цел е обезпечаване на сигурността, обеществения ред и пожарната безопасност преди началото на учебната година.
Предвиждат се срещи между директорите на областните дирекции, кметовете на общини и представителите на регионалните инспекторати по образованието. На тях ще бъдат набелязани съвместни действия по организиране на началото на учебната година и провеждането на първия учебен ден.
Представители на полицейските и пожарни управления ще проведат беседи и срещи с директорите на училища и фирми, осъществяващи охрана на учебните заведения.
Предвижда се стриктен контрол над питейните и увеселителни заведения. Набелязани са редица проверки, които да покажат как се спазват изискванията за пребиваването на малолетни и непълнолетни в тях. Ще се следи и за продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия на ученици.
Предприемат се редица мерки за недопускане разпространението на наркотични вещества в районите около училищата, както и на продажбата на алкохол и цигари в магазините около тях.
До края на август ще се извършат проверки на училищните сгради – организацията на оханителната дейност и контрола на достъпа, мерките за пожарна безопасност, условията и готовността за успешна евакуация на ученици и персонал, наличието и изправността на противожраните системи и съоръжения, както и средствата за първоначално пожарогасене.
Сигнализацията, маркировката, уличното осветление, средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети и обезопасеността на входовете на училащата също ще бъдат проверени от компетентните органи.
Предстои да бъде организирана за поредна година акцията на КАТ “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Инициативата отново ще бъде насочена към намаляване на броя на пострадалите ученици при пътно-транспортни произшествия.

Водещи новини

Времето