Предотвратен е опит за отвличане на чужденец

Предотвратен е опит за отвличане на чужденец

Задържани са петима. Образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават

Пресцентърът предоставя видеоматериал!

Престъпна група, подготвяла отвличане и грабеж, на чужденец, бе задържана при специализирана операция на служители на ГДБОП в столичния квартал „Орландовци”. Потенциалният обект на посегателството имал финансови и делови отношения в България. Според събраната информация до момента, предстояло му да сключи брак в страната ни. Задържани са петима, сред които и жена, за която разследващите имат данни, че е организирала опита за отвличане.
43-годишната С.П. е регистрирана за измама. 31-годишният С.С. – за разпространение на наркотични вещества, отвличане, обсебване и противозаконно отнемане на автомобил. С.И. /30 г./ е многократно осъждан, с регистрации за кражби. 36-годишният Р.Д. е регистриран за кражба, грабеж, подправяне на официален документ, измами и също е осъждан многократно. Единствен в групата В.И. /46 г./ няма криминални прояви до момента.
В хода на операцията е иззето газово оръжие. Ще бъде направена експертиза дали то е годно да стреля с бойни патрони. Открити са и перуки, с които извършителите са планирали да прикрият самоличността си.
Подготовката за извършването на тежкото криминално престъпление е документирана. През цялото време членовете на групата са били наблюдавани. Възнамерявали са да извършат похищението на чужденеца в района на автогарата, но тъй като не успели да го локализират, се върнали в „базата” си в „Орландовци”, където и са задържани. У тях е намерена карта, която наподобява полицейска. Разчитали, че жертвата им няма да разпознае „служебния” документ и ще ги последва доброволно. 
Образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават.