Еврокомисарят Кристалина Георгиева поздрави с писмо осмото издание на конференцията „Сигурността в Югоизточна Европа”

Еврокомисарят Кристалина Георгиева поздрави с писмо осмото издание на конференцията „Сигурността в Югоизточна Европа”

Основните доклади бяха на министъра на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите на вътрешните работи Павлин Димитров и на външните работи Милен Люцканов, директорите на НРС ген. Кирчо Киров и на ДАНС Цветлин Йовчев

Посланиците на САЩ, Великобритания, Испания, гости от дипломатически мисии и представителството на Европейската комисия в страната, военни и полицейски аташета присъстваха на официалното откриване на форума в Интер Експо център. Конференцията се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
„Стратегията за национална сигурност на Република България и процесите в Югоизточна Европа” бе темата на доклада на заместник-министър Павлин Димитров. Той подчерта, че още в началото на мандата си правителството започна работа по подготовката на проект на Стратегия. Документът е в заключителна фаза, обсъден е освен от държавни институции, на различни форуми на академичната общност и граждански организации. Предстои обсъждането му в Консултативния съвет по национална сигурност.
Укрепването на демократичните институции, функциониращата пазарна икономика и предстоящото ни присъединяване към Шенгенското пространство, както и повишаването на общото доверие на нашите съюзници и партньори ни прави все по-надежден източник на стабилност в региона – отбеляза заместник-министър Димитров. В процеса на присъединяване към Шенген страната ни ще гарантира сигурността на външните граници на Европейския съюз чрез ефективен граничен контрол. Този процес ще се осъществява във взаимодействие с Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите - членки на ЕС и изгражданата национална система за интегрирано гранично управление – добави той.
Основни доклади в осмото издания на конференцията представиха още министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, директорите на НРС  ген. Кирчо Киров и на ДАНС Цветлин Йовчев, представители на БНБ, Българската стопанска камара и др.
Работата на форума продължи с дискусии по темите „Партньорство за защита на критичната инфраструктура на Югоизточна Европа”, „Подготовка на Република България за приобщаване към Шенгенското пространство” и „Финансово-икономическата криза и стабилността в Югоизточна Европа”. Модератори на паралелните сесии бяха заместник-министрите Августина Цветкова и Павлин Димитров и Румен Миланов – секретар на Съвета по национална сигурност.