Шестима са задържани при международна полицейска операция

Шестима са задържани при международна полицейска операция

След успешно съвместно разследване, продължило осем месеца, те са арестувани за трафик на бели робини, насилствена проституция, отнемане с цел последваща продажба на яйцеклетки

При международна полицейска операция, проведена на 16 и 17 септември, беше разбита организирана престъпна група, осъществяваща трафик на бели робини, насилствена проституция и отнемане с цел последваща продажба на яйцеклетки. В акцията са участвали служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” на България и колегите им от Р Гърция.
В хода на операцията са задържани шестима, от които петима българи и една румънка. Било установено, че групата действала около осем месеца, като за периода е реализирала печалба, възлизаща на стотици хиляди евро. За дадените яйцеклетки на жените били обещавани 2000 евро, а само за една яйцеклетка бандити са получавали по 25 000 евро от клиентите. Престъпната група действала чрез употреба на насилие и заплахи към жените, като по този начин ги държали в пълно подчинение и страх. Действали при изключителна конспиративност, като донорките били български и румънски гражданки. Задържан е и гръцкият доктор, който извършвал манипулациите.
Повдигнати са обвинени за трафик на бели робини, насилствена проституция и сводничество и отнемане с цел последваща продажба на яйцеклетки.
На задържаните е наложена постоянна мярка „задържане под стража”. Съгласно гръцкото законодателство всеки от групата може да получи от 10 до 20 години затвор.
Продължават съвместни действия на българските и гръцките правоохранителни органи.