Министър Терзиева представи предварителните резултати от изпълнението на договорите за концесия и наем на морските плажове

Министър Терзиева представи предварителните резултати от изпълнението на договорите за концесия и наем на морските плажове

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева представи предварителните резултати от извършените от екипа на МРР проверки на плажовете през летния сезон.

Направени са по две проверки на всички 91 плажа – общо 182. От тях 58 са предоставени на концесия, а 33 - под наем, съобщи министър Терзиева. Проверяващите са установили общо 247 нарушения.

Първата проверка е проведена в периода края на юни и началото на юли. Тогава са регистрирани 124 нередности и са направени предписания за отстраняването им в срок, съгласно договорните условия, информира регионалният министър. След втората проверка през месец август повторно са установени 28 нарушения и са наложени съответно 28 неустойки, допълни тя. До момента, на база първоначалните данни и анализи, са наложени глоби за над 130 хил.лв., каза министър Терзиева.

През август е извършено и геодезическо заснемане на 120 плажа. За първи път са заснети и 29 плажа, отдадени под наем от областните управители на Добрич, Варна и Бургас, обяви Десислава Терзиева. Тя поясни, че това включва заснемане на площта на преместваемите обекти и допълнителните търговски площи към тях. Проверяваме дали е спазена съгласуваната от МРР схема за преместваемите обекти и осигурена ли е 50% свободна зона, каза тя.

Според регионалния министър, основният проблем, констатиран при проверките през сезон 2013 г. и очертан като трайна тенденция, е свързан с осигуряването на необходимия брой квалифицирани спасители за осигуряване на водното спасяване. И при двете проверки, неизпълнение на това задължение се отчита при 20 морски плажа, съобщи Десислава Терзиева.
Тя обяви, че проверките ще продължат през целия месец септември. Ще бъде направено и второ геодезическо заснемане на плажовете, където са констатирани нарушения през август месец. Окончателните резултати от проверките и стойността на наложените неустойки ще бъдат представени през втората половина на октомври.  

Нашите проверки не са самоцел. Крайната цел е посетителите на плажа да получават качествени услуги, като същевременно опазим природния ресурс и за нашите деца, заяви министър Терзиева.

Времето