През празниците най-застрашени от пътни инциденти са шофьорите на леки автомобили и пешеходците

През празниците най-застрашени от пътни инциденти са шофьорите на леки автомобили и пешеходците

Това показва статистиката на КАТ „Пътна полиция”

От „Пътна полиция” анализират, че най-застрашени да попаднат в пътни инциденти по време на Коледните и Новогодишни празници, са шофьорите на леки автомобили и възрастни пешеходци.
Статистиката показва, че за периода 23 декември 2009 г. - 2 януари 2010 г. са станали 131 тежки инциденти. Загинали са 18 и са ранени 200 души. От 17 регистрирани тежки катастрофи със загинали 11 души /65 %/ са по вина и с участие на шофьори на леки автомобили, 4 - по вина на водачи на товарни автомобили. От загиналите 6 души /35%/ са пешеходци.
Четири от тежките катастрофи с 5 загинали са станали при загубване на контрол от водачите на леки автомобили, поради висока, несъобразена скорост по хлъзгави настилки. По две са жертвите при удари между автомобили поради неспиране на знак „стоп” и при челни сблъсквания при навлизане в лентата за насрещно движение.
Загиналите пешеходци /главно възрастни хора/ са блъснати от леки автомобили между 17.30 и 19 часа по улици в населените места и по пътища в близост до тях.
Пътна полиция предупреждава водачите да се съобразяват с видимостта, състоянието на пътната настилка и на автомобила. Пътните полицаи препоръчват при усложнени зимни условия да шофират най-опитните, винаги да се носят вериги. Водачите да бъдат предпазливи при движение в населени места, по улици без осветление, където има повишена опасност от блъскане на пешеходци, движещи се неправилно.
Пътна полиция отново напомня, водачи в нетрезво състояние или неправоспособни да не сядат зад волана. 

Времето