Министър Цветанов: Отчитаме изключително добро взаимодействие между министерствата на вътрешните работи и на финансите

Министър Цветанов: Отчитаме изключително добро взаимодействие между министерствата на вътрешните работи и на финансите

Резултатите от съвместната дейност през 2010 г. бяха отчетени след последното за годината работно съвещание на представители на двете институции. Контролът върху търговията с акцизни стоки и действията по пресичането на схеми за измами с ДДС ще продължат да са водещи приоритети

Отчитаме изключително добро взаимодействие между МВР и МФ, каза министър Цветанов след последното работно заседание за тази година между ръководствата на двете министерства. На заседанието присъстваха още вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов, директорът на ДАНС Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Калин Георгиев и директорът на ГД „Криминална полиция” Ангел Антонов.
Вътрешният министър отчете добри резултати от работата на съвместните екипи по ДДС схемите – това е бил и основният приоритет на МВР, МФ и НАП. Договорено и създаването на междуведомствена група за пресичане на схемите за източване на ДДС.
Като проблем в предишни периоди министър Цветанов отчете липсата на аналитичност и добро взаимодействие между институциите. „Разпределението на постовете в предишния Министерски съвет е било на базата на политическа договорка и нито един коалиционен партньор не се е бъркал в работата на колегите си.”, посочи той.
Директорът на НАП Красимир Стефанов заяви, че се обмисля законодателна промяна до края на януари – в 60 дневен срок НАП ще проверява фирми, които се продават, и ще се избегне възможността да бъдат прехвърляни със задължения на социално слаби.
От началото на годината са конфискувани над 628 млн. къса цигари, като през 2008 г. са били 2 680 000. Иззетите бутилки алкохол от началото на годината са над 1 100 млн. срещу 110 млн. за 2008 г. – посочи министър Цветанов.
Вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че от акцизи на горива през тази година са събрани над 2 230 млн. лева, като през миналата година са били 2, 215 млн. лева. Събраните от акцизи за алкохол средства са 165 млн. лева срещу 110 млн. за миналата година. При цигарите са събрани 1 686 млн. от акцизи, като за същия период през миналата година са били 1 778 млн. лева. Министър Дянков допълни, че се обмисля и праг на плащанията на ръка – до 5 хиляди лева.

Изображения

Времето