В страната ни е изградена добра организация за реакция при случаи на домашно насили, но все още огромна част от този проблем остава скрит

В страната ни е изградена добра организация за реакция при случаи на домашно насили, но все още огромна част от този проблем остава скрит

Това заяви заместник-министър Веселин Вучков по време на участието си в кръгла маса за превенция на насилието над жени

Пловдивчанки най-смело се оплакват от домашно насилие. Информацията представи заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той взе участие в кръгла маса на тема „Превенция и европейски политики срещу насилието над жени”, която се проведе днес във Варна.
„През миналата година в Пловдив са издадени най-много заповеди – 255, за защита от домашно насилие. Следващите градове в класацията са Бургас и Варна. В София издадените заповеди са с една трета по-малко, а в Ловеч има регистриран само един такъв случай”, обяви зам. вътрешният министър. Той допълни, че общият брой на издадените заповеди за защита в страната през 2010 г. е 1408. Зам.-министър Вучков коментира, че в страната ни е изградена много добра организация за реакция при случаи на домашно насилие, поради което няма необходимост от създаване на автономен орган, който да се занимава с този тип престъпления. Той със съжаление обаче отбеляза, че все още огромна част от този проблем остава скрит, тъй като жертвите не подават жалби срещу насилниците.
В рамките на форума, посветен на проблемите с насилието над нежния пол, заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков направи презентация на тема „Насилието срещу жени – политики, превенция, противодействие”. От нея стана ясно, че през миналата година 36% от пострадалите от престъпления български граждани са жени. Най-голяма част от потърпевшите са над 40-годишна възраст. Жените най-често стават жертви на грабежи, кражби и измами. Отчита се лек спад при тежките криминални престъпления срещу нежния пол. През 2010 г. жертвите на убийства са били 27, докато през 2009 г. те са били 35. 173 са регистрираните през изминалата година изнасилвания спрямо 175 през предходния период. Броят на отвличанията се задържа - 62 през 2009 г. при 61 през миналата година.
Участие в кръглата маса, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент и евродепутатите Мария Неделчева и д-р Антония Първанова, взеха също така и представители на съдебната система и неправителствения сектор. Пред участниците говори Мария Бонева от асоциация "С лице към живота", жертва на заливане с киселина.

Изображения