Седмина задържани и 9 престъпления разкрити при акция на полицаи от ОДМВР - София за противодействие на конвенционалната престъпност

Седмина задържани и 9 престъпления разкрити при акция на полицаи от ОДМВР - София за противодействие на конвенционалната престъпност

Криминалисти, служители на икономическа, охранителна и магистрална полиция от ОДМВР-София и 12-те районни управления участваха в операцията;

 Масирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност се проведе вчера на територията на Софийска област. В акцията участваха криминалисти, служители на икономическа, охранителна и магистрална полиция от ОДМВР-София и 12-те районни управления.
В хода на операцията са задържани седмина стари познайници на полицията и разкрити девет престъпления. Служителите проверили над 50 автокъщи, магазини за продажба на авточасти втора употреба и работилници за ремонт на МПС за издирване на противозаконно отнети возила. Обект на проверка били и 40 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, където не са установени нарушения.
Акцията е планирана и във връзка с настъпването на активния летен туристически сезон и засилването на потока от автомобили по автомагистралите и пътищата от републиканската пътна мрежа. Пътната полиция извърши масови проверки на водачите за употреба на алкохол, шофиране без контролен талон и изтекъл срок на наказателно постановление за наличието на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Вниманието бе концентрирано и върху водачите на мотопеди и АТВ, които не ползват каски и са потенциално опасни на пътя. Над 100 водачи са санкционирани от пътните полицаи, като само на автомагистралите глобените са 45 -16 от които шофирали с превишена скорост. В Елин Пелин шестима управлявали МПС без шофьорска книжка, двама били спипани в Пирдоп да шофират технически неизправни автомобили.
Полицаи от РУП-Сливница установили автора на противозаконно отнемане на МПС. През март служителите на реда спипали пиян неправоспособен шофьор да управлява ”Опел Астра” в района на Драгоман. В колата се возел и друг много пиян младеж – М.М. /27 г./. Оказало се, че водачът Р.Т. /31 г./ не може да представи талона на колата. В хода на разследването е изяснено, че автомобилът е собственост на жител на с. Вишан и спътникът на Р.Т. отмъкнал возилото, паркирано пред дома на собственика. По случая e образувано досъдебно производство.
Криминалисти заловиха авторите на кражба на около 2000 чипа от местна фирма. С полицейска мярка за 24 часа в полицията са задържани П.Х. /29 г./ от с. Врачеш, работник в предприятието и Б.Н. /35 г./ от Ботевград. В хода на разследването е установено, че П.Х. пласирал чиповете на Б.Н. Криминалисти констатирали, че работникът изнесъл откраднатото на три пъти като укривал 2-3 сантиметровите чипове в дрехите си.  Откраднатото е иззето от дома на ботевградчанката.Разследването продължава. Води се досъдебно производство. 
С полицейска мярка за 24 часа в РУП-Ботевград бяха задържани трима криминално проявени младежи, отмъкнали два велосипеда и един мотопед от пристройка на къща в с. Врачеш. Кражбата била извършена през нощта на трети юни. Вчера криминалистите заловили Д.Т. /22 г./, В.Т. /30 г./ и непълнолетен техен авер, всички от с. Врачеш. Откраднатите возила са иззети от мазето на В.Т.
Полицаи от Етрополе заловили автора на кражба на алуминиеви и медни съдове и водопроводни месингови части от къща в града. Престъплението било извършено вчера, а извършителят - Ц.Ц. /31 г./, криминално проявен и осъждан, спипан на местопрестъплението. Крадецът тъкмо приготвил за изнасяне посудата и другите вещи, когато бил изненадан от полицейския автопатрул. Старият познайник на полицията е задържан за 24 часа.
В РУП-Етрополе е задържан и извършителят на кражба на две стереоуредби и 15 литра домашна ракия от вила в с. Лопян. Криминално проявеният П.П. /41 г./ от същото село е известен на полицията за кражби. Откраднатите вещи били иззети от дома му.  
Малолетни ученици от училището в с.Лопян са спипани от етрополски криминалисти за кражба на 30 литра домашна ракия от къща, собственост на софиянка. Децата са дали обяснения в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая.
Костинбродчанка пък е заловена да подреждала в багажника на колата си контрабандни цигари. Полицаите проверили колата й “Опел Вектра”, паркирана на ул. “Детелина”. В багажника на автомобила  имало над 200 кутии цигари без бандерол. При последвалата проверка на автомобила станало ясно, че монтираните регистрационни табели отговаряли на “Опел Омега”, собственост на софиянец.
По случая се води досъдебно производство. Нередовните цигари и регистрационните табели са иззети.  

Времето