Незаконно лихварство е пресечено при акция на столични криминалисти

Незаконно лихварство е пресечено при акция на столични криминалисти

На тартора на групата е наложена постоянна мярка за неотклонение. Тримата лихвари изнудвали хора, изпаднали във финансови затруднения да изплащат лихва върху лихвата на отпуснатите им заеми

Служители на СДВР проведоха акция по задържане на група, занимавала се с незаконно лихварство. До пресичане на престъпната дейност се стигнало, след като повече от половин година криминалистите работили за събиране на данни, свързани с измамната схема, по която действали лихварите.
В хода на разследването било изяснено, че А.И. /45 г./, С.В. /34 г./ и Е.С. /46 г./ изнудвали хора, изпаднали във финансови затруднения, като ги принуждавали да изплащат лихва върху лихвата на отпуснатите заеми.
При осъществяване на престъпната си дейност тримата включвали и вариант, при който гарантирали на нуждаещите се отпускането на банков кредит. В замяна за „услугата” те искали от кредитополучателите да им прехвърлят имоти като гаранция. Повечето от придобитите по тази схема имоти били продавани още преди изтичане на срока за погасяване на заема.
При проведените в рамките на разследването процесуално-следствени действия, от различни адреси в София, ползвани от задържаните, криминалистите конфискували множество документи, свързани с незаконната им дейност – лични карти, договори, записни заповеди и др. Към момента разследващите работят по над десет жалби, подадени от пострадали от незаконните действия на лихварите.
На тартора на групата А.И. е наложена постоянна мярка за неотклонение. На С.В. е постановена мярка „домашен арест”, а на Е.Т. – парична гаранция в размер на 5000 лева.
Работата на разследващите по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност на тримата продължава.

Времето