Столичанин е задържан при опит да изтегли неправомерно 148 хиляди евро от търговска банка

Столичанин е задържан при опит да изтегли неправомерно 148 хиляди евро от търговска банка

В банката той представил неистински документи

56-годишен столичанин е задържан при опит да изтегли неправомерно 148 хиляди евро от търговска банка. Операцията на служители от Главна дирекция “Криминална полиция” е проведена под наблюдението на Софийска градска прокуратура.
М.В., управител на фирма за строително-монтажни дейности, се опитал незаконно да усвои банкова гаранция. Преди около година и половина той получил гаранцията в размер на 148 хиляди евро от инвеститор във връзка със строителството на търговско-жилищна сграда. В последствие, поради неизпълнение на договорните условия, инвеститорът прекратил договора за строителство. Това провокирало М.В. да предприеме действия за неправомерно усвояване на банковата гаранция. Пред търговската банка той обаче представил неистински документи – фактури за дължими плащания и протоколи за установяване и заплащане на различни видове строително-монтажни работи.
В хода на операцията при извършените процесуално-.следствени действия на три адреса, служителите на ГДКП открили и иззели инкриминираните оригинални документи, фалшив печат, както и средства за изготвяне на неистински документи.
М.В. е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.212, ал.5 от НК. Работата по случая продължава.