Мнистрите на вътрешните работи единодушно се съгласиха, че България е достатъчно подготвена за членство в Шенген

Мнистрите на вътрешните работи единодушно се съгласиха, че България е достатъчно подготвена за членство в Шенген

По време на среща с министър Цветанов колегата му Иржи Милер е заявил, че присъединяването на страната ни и Румъния до края на 2011 г.  ще бъде един от водещите приоритети на полското председателство

Министър Цветан Цветанов участва днес в редовното юнско заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи” в Люксембург. По време на сутрешната сесия на Съвета бяха обсъдени заключения относно границите, миграцията и убежището, които потвърждават политическата воля на държавите-членки за постигане на по-структуриран и всеобхватен подход за бърза реакция на ЕС към предизвикателствата, свързани с миграцията и засилването на граничния контрол. Важен елемент от заключенията представляват инициативите на ЕК за усъвършенстване на механизмите за укрепване на Шенгенското пространство. Държавите-членки обърнаха внимание на значението на постигането на засилени гаранции за защита на външните граници, като подчертаха че това трябва да се извършва с намирането на правилния баланс между повишаването на сигурността и спазването на правото на свободно движение на хора.
Най-важната тема за България по време на сесията на Съвета бе обсъждането на проекта на заключения за готовността на България за прилагане на достиженията на правото на Шенген. В хода на дискусията всички изказали се държави-членки (Чехия, Франция, Германия, Гърция, Холандия, Полша, Литва, Латвия и Финландия) признаха постигнатия безспорен успех на България и Румъния в изпълнение на критериите за членство в Шенген и оцениха високо положените усилия за постигането на тази цел. Споделено бе общо мнение, че естественото продължение на постигнатия напредък е приемане на решение на Съвета за премахване на контрола по вътрешните граници. Министрите на вътрешните работи единодушно  се съгласиха, че България е достатъчно подготвена за членство в Шенген. Отбелязано, бе че са изпълнени предварителните условия, за да може Съветът да вземе решение, даващо възможност за вдигане на контрола по вътрешните въздушни, сухоземни и морски граници. Министрите на вътрешните работи се съгласиха единодушно да обсъдят решение за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство възможно най-скоро, но във всички случаи не по-късно от  месец септември т.г.
В рамките на Съвета, министър Цветанов проведе среща с министъра на вътрешните работи на Полша, г-н Иржи Милер, който от 1 юли поема председателството на Съвета „Правосъдие и вътрешните работи”. Двамата министри обсъдиха предстоящи съвместни стъпки за приемане на решение на Съвета за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство в рамките на бъдещото полско председателство на ЕС. Министър Милер увери министър Цветанов, че присъединяването на двете държави-членки към Шенген до края на 2011 г.  ще бъде един от водещите приоритети на неговото председателство. Той заяви пълната подкрепа на Полша за постигнатия успех на българската страна в изпълнението на критериите за членство и посочи, че ще работи усилено за приемане на решение  на Съвета още през м. септември тази година.

*На снимката: министър Цветанов с еврокомисаря Сесилия Малстрьом