Министър Цветан Цветанов: Министерството на вътрешните работа ще реагира на всеки получен сигнал за нарушение на изборния процес

Министър Цветан Цветанов: Министерството на вътрешните работа ще реагира на всеки получен сигнал за нарушение на изборния процес

Вътрешният министър участва в семинар на тема „Избори 2011 – мобилизиране на институциите и гражданския капитал за честен и свободен изборен процес”

Министър Цветан Цветанов благодари на организаторите за предоставената възможност представители от няколко Областни дирекции на вътрешното министерство, прокурори, журналисти и експерти от НПО да дискутират върху темите за прозрачност на изборния процес. Той увери участниците в семинара, че Министерството на вършените работи е и ще продължи да бъде отворено за подобен диалог. „С годините бе създадена една порочна практика за контролиране на вота и печалба на изборите чрез покупка на гласове. Уверявам Ви, че ще направя всичко възможно МВР да не бъде замесено в скандали с купуване на гласове по време на тези избори”, допълни министър Цветанов. Той обяви още, че ще бъде създаден щаб, който ще действа под ръководството на главния секретар на МВР и ще следи за нарушения в изборния ден. Според него най-много престъпления, свързани с покупко-продажба на гласове, се извършват в малките населени места, където от години действа схема за контролиране на вота на избирателите.
Министър Цветанов Цветанов обяви, че предстои да бъдат проведени акции срещу представители на подземния свят, занимаващи се с лихварство, заложни къщи и др. престъпления. Анализът на предишните избори е показал, че много български граждани са зависими от тези босове, а това е предпоставка за изкривяване волята на избирателите.

Водещи новини

Времето