Вътрешният министър Цветан Цветанов и сръбският му колега Ивица Дачич подписаха двустранни документи за сътрудничество

Вътрешният министър Цветан Цветанов и сръбският му колега Ивица Дачич подписаха двустранни документи за сътрудничество

Съвместни екипи ще охраняват българо-сръбската граница. До края на годината ще заработи и Съвместен контактен център на ГКПП Калотина

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посети Република Сърбия по случай Деня на сръбската гранична полиция. Той се срещна с сръбския си колега Ивица Дачич. Преди тържествената церемония двамата министри подписаха Протокол за прилагане на Споразумението между Европейската общност и Република Сърбия за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица. Документът определя компетентните органи на двете страни за осъществяване на дейностите по споразумението, както по отношение на обратното приемане, така и на транзитното преминаване през територията на двете държави. В протокола са разписани и   граничните контролно-пропускателните пунктове, на които се осъществява реадмисията, практическите условия и реда за обратно приемане на собствени граждани и граждани на трети страни. Двамата министри подписаха и Правила за организацията и функционирането на Съвместния контактен център – Калотина. Двата документа ще дадат нови възможности за бърз обмен на информация и предприемане на своевременни и адекватни действия във всеки отделен случай. Функционирането на контактния център ще подпомогне в голяма степен взаимодействието между сродните служби както по отношение на охраната на границата, така и на противодействието на организираната престъпност, нелегалната миграция, трафика на хора и контрабандата.
„Подписаните днес споразумения с Република Сърбия са важни стъпки за Обединена Европа. Те са част от колективната сигурност”, заяви министър Цветанов. По думите му изграждането на такива координационни центрове се толерира от Европейската комисия. Той заяви още, че няма страна в Европа, която може да противодейства на организираната престъпност сама. „Затова се надяваме Контактният център да заработи до края на годината, а до края на октомври – да стартира и работата на съвместните българо-сръбски екипи за охрана на границата”, каза министър Цветанов. Той подчерта, че процесите на миграционен натиск в тази част на Европа са динамични и затова България и Сърбия трябва да работят заедно за ограничаването му и да бъдат адекватни пред предизвикателствата, които има днес за ЕС.
„Между нашите две министерства има отлично сътрудничество”, заяви от своя страна министър Ивица Дачич и допълни, че хармонизирането на законодателството на Република Сърбия със стандартите на ЕС в областта на управлението на границите е от особена важност както за региона, така и за Европа в цялост. Той обяви, че е разговарял с българския си колега и за откриването на малки пешеходни гранични пунктове между двете страни. Това ще даде тласък на икономическото и социалното развитие на пограничните райони.
Във връзка с празника на сръбската гранична полиция директорът й Ненад Банович връчи плакети на службата на двамата министри, на директора на ГД „Гранична полиция” главен комисар Захарин Пенов  и на директора на РДГП-Драгоман комисар Димитър Кеменчеджиев.

България вече има съвместни контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество с почти всички свои съседи – с Румъния още от 2003 г. имаме контактно бюро в Гюргево, което прерасна в център. Контактен център има и на Промахон с Гърция, открит през 2010. От февруари тази година работи и центърът в Гюешево с Македония.