Над 430 деца бяха евакуирани по време на учение на столичните пожарникари

Над 430 деца бяха евакуирани по време на учение на столичните пожарникари

По думите на комисар Огнян Методиев обучението бе много полезно за децата, то им помага да се научат да реагират правилно при подобни ситуации

Над 430 деца бяха евакуирани днес по време на демонстративно пожаро-тактическо учение в София. Учението е съвместна инициатива на СУ „Пожарна безопасност и защита на населението” и ръководството на в 104 ОУ „Захари Стоянов”. Учители и ученици проиграха стъпка по стъпка аварийния план за действие при възникване на пожар.
За няколко минути 17-те учителки успяха да изведат децата в двора, на безопасно разстояние от сградата. Последва евакуация на „застрашени” хора от високите етажи, оказване помощ на „пострадалите” и транспортирането им до болнично заведение. Огнеборците и спасителите разгърнаха 30-метрови автомеханични стълби и изведоха хората по алпийски способи. Демонстрираха и спасяването на няколко души, блокирани от огъня на втория етаж. Те успешно се приземиха върху специалния надуваем дюшек за скокове SP 16. Огнеборците, оборудвани с лични предпазни средства и дихателни апарати, построиха гасителни линии по вътрешните стълбища на сградата до „горящите” помещения на втория етаж. На двора малчуганите наблюдаваха работата на пожарникарите, които гасиха леснозапалими течности с прахов пожарогасител. Спасители със защитно химическо облекло и преносими уреди извършиха замервания, за да се установи дали има отделяне на токсични газове.
”Учението се провежда с цел повишаване подготовката на учителския и помощния състав за реакция в случай на пожар или друго бедствие, заяви комисар Огнян Методиев, началник на СУ ПБЗН и със задоволство отбеляза, че децата не са забравили правилата, научени през миналата учебна година. Той подчерта, че се акцентира на основните моменти от аварийния план, за да се затвърдят познанията и да се създадат практически навици за безопасно напускане на сградата. При обучението на децата се прилагат и игрови моменти, то е изключително полезно за тях и се надгражда в училищна възраст. Когато знаят, че инцидент всъщност няма, малките не се стресират, просто се научават на правилни реакции. Сигурен съм, че след учението ще има нови кандидати за училищния отряд „Млад огнеборец”, добави Методиев.

Водещи новини

Времето