С детски празник под надслов “Да пазим децата на пътя с Вяра, Надежда, Любов” в Смолян стартира кампания по пътна безопасност

С детски празник под надслов “Да пазим децата на пътя с Вяра, Надежда, Любов” в Смолян стартира кампания по пътна безопасност

В рамките на месец и половина деца от предучилищна възраст ще усвояват нужните знания, умения и навици за безопасно поведение на пътя

Кампанията по пътна безопасност “Заедно можем да спасим живота на много хора” организирана от Районна здравна инспекция – Смолян, ОДМВР – Смолян, Община Смолян и Младежки православен център “Чисти сърца” стартира на 17 септември. Целта, която са си поставили организаторите, е да се повиши вниманието на участниците в пътното движение за спазване на правилата, както и обучение на деца от предучилищна възраст за безопасно поведение като пешеходци. Кампанията ще продължи до началото на месец декември. Предвидени са редица мероприятия, свързани с намаляване на пътния травматизъм с деца.
На проведения детския празник пътните полицаи дадоха съвети на децата и родителите за безопасно пресичане, припомниха правилата за управление на велосипеди, проведе се викторина по пътна безопасност, имаше и игри по темата. Присъстващите деца се забавляваха с музика и танци, работиха в различни ателиета по интереси, организирани от Младежки православен център “Чисти сърца”. Приятана изненада за децата се оказа бракуван автомобил, доставен специално за случая, който влезе в ролята на своеобразно платно, върху което децата от Смолян написаха своите послания към водачите за безопасно поведение по пътищата, а след края на празника този автомобил беше поставен на видно място в града. По време на празника бяха разпространени и брошури със съвети по пътна безопасност за пешеходци и водачи на МПС.
В началото на учебната година Районна здравна инспекция – Смолян подари на училищата в общ. Смолян 200 диска с компютърна игра “Разходка по улица “Безопасна”. Целта на тази игра е, забавлявайки се, учениците да усвоят нужните знания, умения и навици за безопасно поведение на пътя.
В рамките на кампанията ще бъде проведено анкетно проучване по въпросите за пътната безопасност сред ученици от смолянски училища и техните родители и ще бъде направен анализ на получените резултати.
Служители на сектор “Пътна полиция” при ОДМВР - Смолян и Районна здравна инспекция – Смолян ще проведат обучение по пътна безопасност на деца в предучилищна група в детски градини в гр. Смолян. През месец декември децата ще демонстрират своите знания пред връстници и родители в спектакъл по пътна безопасност “Уча и играя, правилата зная”.

Времето