Калин Георгиев: Нулева толерантност към нарушителите на обществения ред в Катуница. Пазим всеки един човешки живот

Калин Георгиев: Нулева толерантност към нарушителите на обществения ред в Катуница. Пазим всеки един човешки живот

Главният секретар на МВР, заместник-министър Веселин Вучков, директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Тодор Чонов и Окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов се срещнаха с представители на медиите

„Благодаря за действията на моите колеги, които бяха балансирани и прецизни и най-вече за това, че не допуснахме загуба на човешки живот. Давам висока оценка на ръководството на пловдивската дирекция на вътрешните работи. Благодаря и на служителите на МВР от Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, които подпомагат действията на  пловдивските полицаи, като и на Специализираните полицейски сили. Те ще останат в Катуница, колкото е необходимо” – това каза главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той беше категоричен, че органите на МВР няма да толерират извършването на престъпления и нарушаването на обществения ред. „В Катуница положението в момента е спокойно”, заяви той. Главният секретар обясни, че снощи около 23 часа на влизане от Република Турция – на ГКПП - Капитан Андреево е задържан С.Й. Той беше обявен за издирване след умишлено причинената смърт на 19-годишния младеж от село Катуница. С.Й предстои да бъде транспортиран до Пловдив, където се очаква прокуратурата да му повдигне обвинение по чл. 342, ал.3, б.„В” от НК за умишлено причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие.
Заместник – министър Веселин Вучков изрази положителната си оценка за дейността на органите на реда. „Основното, върху което акцентираме сега, е събиране на качествен доказателствен материал”, обясни той и допълни, че за това разследващите ще разчитат изцяло на представителите на Инициативния комитет и на жителите на село Катуница. По-рано днес, на среща в областната дирекция на МВР в Пловдив, те увериха ръководството на вътрешното министерство и окръжния прокурор, че ще съдействат за набирането на годни свидетелски показания и други доказателства. Заместник-министър Вучков заяви, че са мобилизирани достатъчен брой разследващи полицаи, осигурени са и условия за разпити пред съдия. „Това е най-сигурната възможност, тези, които са извършили престъпните деяния да получат осъдителни присъди. По този начин ще се успокои напрежението, генерирано през последните 20 години в селото”, каза още той и апелира да не се привнася допълнително политическо влияние и да не се злоупотребява с този тежък инцидент.
Окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов съобщи, че са образувани 5 досъдебни производства във връзка със събитията в Катуница през последните два дни. „За доказване на престъпната дейност на различни лица, свързани с този случай изключително много ще разчитаме на предоставянето на видеоматериали от медиите”, каза той и категорично заяви, че онова, което се е случвало през последните 20 години, няма да продължи да се случва и в бъдеще. Иван Даскалов каза още, че по разпореждане на главния прокурор започва данъчна проверка на доходите на К.Р като физическо лице.
„Освен с прокуратурата, работим в тясна координация с останалите служби на МВР и ДАНС. Надяваме се да не се стигне до нарушаване на обществения ред по-късно днес. Ще работим изцяло за спокойствието в село Катуница”, каза в заключение директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Водещи новини

Времето