Ръководството на ОДМВР – В. Търново се срещна с ромски лидери в областта

Ръководството на ОДМВР – В. Търново се срещна с ромски лидери в областта

Целта на открития диалог бе да се установят евентуални индикации на напрежение, да се подобри съвместната превантивна дейност
 

Неофициалната среща с председателя на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” Диян Колев и с представители на неправителствената организация в отделните общини бе инициирана от ръководството на ОДМВР – В. Търново вчера. В срещата участваха директорът на областната дирекция комисар Живко Коцев и началникът на отдел „Охранителна полиция” гл. инсп. Иван Каназирски. В основата на диалога бе откритостта, разглеждането на проблемите по същество, както и възможностите за оказване на помощ. Според председателя на „Амалипе” Диян Колев проблеми, като тези в пловдивското село Катуница в областта няма – нещо повече ромите в региона не застават на страната на Кирил Рашков. По думите му там проблемът не е на етнически, а  междуличностен.
По време на открития диалог бяха обсъдени няколко населени места в областта с преобладаващо ромско население, където може да се съсредоточи вниманието за по-добра превантивна дейност - с. Водолей, две махали в Павликени, два квартала в Г.Оряховица, както и район във В.Търново. Полицейските служители са работили по всички сигнали за нарушаване на обществения ред, на много от местата е осъществен добър контакт и контрол.
В хода на срещата бе заявено категорично желание за сътрудничество и бъдеща съвместна работа.