Служители на ГДБОП пресякоха незаконна търговия с луксозни стоки

Служители на ГДБОП пресякоха незаконна търговия с луксозни стоки

Срещу собствениците на девет фирми  са образувани досъдебни производства за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост


Нелегално съхранение и разпространение на луксозни стоки, носещи запазените търговски марки “Долче и Габана”, “Версаче”, “Луи Вюитон”,  “Лакоста”, “Поло”, “Джи стар”, “Армани, “Дизел” , “Фере” , “Диор”, “Прада” , “Есприт”, “Томи Хил Фийгър”, Адидас”, „Пума”, „Рийбок”,  и др. бе пресечено при съвместна операция, осъществена от служители на сектор „Компютърни престъпления,  интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП и колегите им от Бургас. 
Мащабната акция бе реализирана  на територията на гр.Обзор. Нейната цел бе  пресичане и предотвратяване на престъпната дейност на фирми, които са се  занимавали с незаконната търговия на луксозните  стоки, носещи чуждите търговски марки без знанието и съгласието на правоносителите. По първоначални данни собствениците на тези фирми работели по схемата от няколко години. Те набавяли стоката предимно от Турция и изградили мрежа за разпространението й на територията на цялата страна. Към луксозните артикули проявявали голям интерес както български, така и много чужди граждани, заблудени от ниските им цени. При извършените претърсвания в складовете и търговските помещения на фирмите антимафиотите открили голямо количество маркови дрехи, колани,  чанти и спортни артикули от защитени световно известни марки. Иззетите стоки са над 3000, а имитираните световно известни марки - над 20. С престъпната си дейност собствениците на деветте фирми са нанесли материални щети на правоносителите за над половин милион лева.
Срещу собствениците на фирмите  са образувани  досъдебни производства  по чл. 172 Б от НК за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 г. 
Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР за ограничаване на интелектуалното пиратство и плана за действие приет от “Съвета за защита на  интелектуалната собственост” към министъра на културата.

Водещи новини

Времето