България, Гърция и Румъния подписаха Съвместна декларация за сътрудничество в областта на международната закрила и миграцията

България, Гърция и Румъния подписаха Съвместна декларация за сътрудничество в областта на международната закрила и миграцията

Като външни граници на Европейския съюз нашите страни имат сериозен ангажимент към сигурността на съюза – заяви министър Цветан Цветанов. Той откри първата среща на ръководителите на агенции, офиси и служби за бежанците, убежището и имиграцията от трите държави

В рамките на Залцбургския форум, на който страната ни беше домакин наскоро, част от дискусиите отново бяха посветени на миграцията – припомни той. България полага последователни усилия за укрепване и разширяване на взаимодействието със своите съседи в областта на правоохраната и трансграничното полицейско сътрудничество. В тези сфери постигаме добри практически резултати. Добър пример за развитие на регионалното сътрудничество са и контактните центрове.
Въпросите, свързани с миграцията, заемат водещо място в политическия дневен ред на Европейския съюз. Като външни граници на Европейския съюз нашите страни имат сериозен ангажимент към сигурността на съюза. Поддържането на високо ниво на граничен контрол и сътрудничество в противодействието на нелегалната миграция са сред нашите основни задачи – подчерта вътрешният министър.
В страната ни за успешното управление на процесите в посочените области спомага създадената добра организация на сътрудничество между компетентните структури в тази сфера – Главна дирекция „Гранична полиция” и дирекция „Миграция” в МВР и Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.
През февруари България прие Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2011-2020г.), която разглежда проблема в дългосрочен план и определя последователната миграционна политика на aстраната.
В рамките на тристранната среща ръководителите на агенции, офиси и служби за бежанците, убежището и имиграцията от Министерството на вътрешните работи на Република България, Министерството за защита на гражданина на Република Гърция и Румънската имиграционна служба при Министерството на администрацията и вътрешните работи обсъждат възможностите за успешно развитие на бъдещото регионално сътрудничество. Те подписаха Съвместна декларация. Документът ще бъде основа за конкретно, практическо взаимодействие и обмен на опит в областта на  международната закрила и миграцията.

Водещи новини

Времето