71-годишен британски гражданин е обвинен за умишлено убийство на 11-годишното момче от Лагошевци

71-годишен британски гражданин е обвинен за умишлено убийство на 11-годишното момче от Лагошевци

Подробности по разследването бяха оповестени днес от директора на ОДМВР-Видин и наблюдаващия прокурор по образуваното досъдебно производство

 

Оперативните и процесуално-следствените действия на Главна дирекция “Криминална полиция” и на колегите им от областната дирекция, с активното съдействие на Института по психология на МВР, са били ръководени от наблюдаващия прокурор. Разследването започнало след констатацията на съдебна медицина, че 11-годишното момче е починало от удушаване. Извършени били разпити на близките и жители на селото, сред които и на британския гражданин Д.Б., който имал статут на продължително пребиваващ в България и живеел от пет години в собствен имот в с.Лагошевци. Той бил подложен на изследване с полиграф и е направил самопризнания пред съдия от Окръжен съд-Видин. Установено е, че убийството на 11-годишния Станислав било извършено в деня на изчезването му – 4 януари между 16.00 – 16.30 часа. Детето отивало да занесе храна на възрастен мъж, пътят му минавал покрай имота на британския гражданин. По думите му, мъжът излязъл на улицата защото кучето му скимтяло. Като видял момчето, решил, че то тормози животното, хванал го за врата и започнал да го души. Влачил детето към полето и като изхвърлил тялото в дола, се прибрал в дома си. Разказът му бил потвърден и при проведения следствен експеримент и пълна възстановка на извършеното от него престъпление.
Към този момент не са събрани доказателства, които да сочат, че 71-годишният мъж е блудствал с момчето. Назначени са множество експертизи, в това число и такива за установяване на психическото здраве на задържания Д.Б.  
Прокуратурата е внесла в окръжния съд искане за налагане на постоянна мярка “задържане под стража” на британския гражданин.

Водещи новини

Времето