Министър Цветанов: Средствата, които получаваме солидарно по фонд „Външни граници”, ни дават възможност да надграждаме сигурността на ЕС

Министър Цветанов: Средствата, които получаваме солидарно по фонд „Външни граници”, ни дават възможност да надграждаме сигурността на ЕС

От днес на ГКПП – Аерогара София ще работят първите в страната електронни гишета за автоматизиран граничен контрол

Електронната техника ще бъде гаранция за недопускане на лица с фалшиви документи. С нея веднага се извършва проверка както в националната база данни, така и в Шенгенската информационна система. Средствата, които получаваме солидарно от ЕС по фонд „Външни граници”,  ни дават възможността да надграждаме общата сигурност, покривайки най-високите технически стандарти, заяви днес при откриването на гишетата министър Цветанов.
Изградената система позволява преминаването на всички пълнолетни, пристигащи на летище София, които притежават паспорти с биометрични данни. Към настоящия момент електронните гишета са програмирани да извършват автоматизиран граничен контрол на граждани на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Конфедерация Швейцария.
Всеки пътник получава ясни инструкции за използване на електронното гише. Системата сканира документа и прави автоматична проверка в информационните масиви на МВР. Тя гарантира най-висок контрол на пристигащите в България чрез лицево разпознаване и сравняване на пръстови отпечатъци. Сравняването на моментната снимка на пътника с тази от документа за пътуване се извършва с високотехнологична система от камери. Ключова функция за сигурност предотвратява възможността няколко души да преминат едновременно през едно електронно гише за автоматизиран граничен контрол. Всичките четири гишета работят денонощно.
 Електронната система от една страна ще намали значително времето за проверка на пътниците и ще увеличи пропускателния капацитет на ГКПП Аерогара София, а от друга ще осигури високо ниво на защита на външните граници. Новото оборудване ще оптимизира работата на граничните полицаи – един служител осъществява контрол на няколко електронни гишета. Системата подпомага събирането и обработката на статистически данни за пътникопотока, с което се повишава ефективността и се улеснява анализът на риска.
От 30 юни тази година, когато е започнал тестовият период на електронните гишета, през тях са преминали 8 000 души. Установени са 13 лица, обявени за издирване и много пътници с невалидни документи.
С въвеждането на тези електронни гишета България притежава една от най-модерните в света системи за граничен контрол.

 

Времето