Пожарната обстановка в страната

Пожарната обстановка в страната

Информация към 19 часа

Пореден напрегнат ден отчитат в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. До 19 часа са получени 208 сигнала за пожарни инциденти. Към момента на територията на страната има действащи 61 пожара.
Благодарение на бързата и добра организация, създадена между пожарникари, горски работници, военнослужещи и местно население беше ликвидирана огнената стихия край хасковските села Родопи и Любеново. По-рано през деня фронта на пожара беше около 5 км, а засегнатата площ над 3 000 дка. В борбата с огъня се включи и верижна техника от ТЕЦ „Марица-Изток”.
Погасен е и огънят край кюстендилското село Метохия. Следобед бяха доизгасени останалите тлеещи огнища. Площта, засегната от огъня е около 500 дка.
Продължават действията по погасяване на пожарите в местностите „Празна торба” и „Бели бор”. На двете места работят пожарникари, горски служители и военнослужещи. Няма опасност за Рилския манастир и населените места в района. Утре в гасаческите действия в местността „Бели бор” ще участват над 115 пожарникари, военни и горски служители. При необходимост помощ на наземните екипи ще окажат и два хеликоптера.
Продължава гасенето на големия пожар край бургаското село Вълчаново. Огънят е локализиран на площ от 80 000 дка.
Над 600 дка  млада борова гора горят край разложкото село Долно Драглище. Сигналът е постъпил около 14 часа днес и на място са изпратени 5 пожарни екипа. Помощ на огнеборците оказват и 30 доброволци.

Времето