Заместник-министър Веселин Вучков проведе среща с посланика на Виетнам в София Н. Пр.Ле Дък Лиу

Заместник-министър Веселин Вучков проведе среща с посланика на Виетнам в София Н. Пр.Ле Дък Лиу

Основна тема на разговора беше предстоящото официално посещение във Виетнам на президента на Република България Росен Плевнелиев /24-28 февруари 2013/,  в чиято делегация ще участва г-н Вучков. Заместник-министърът на вътрешните работи подчерта, че тази визита на най-високо ниво е знак за значението, което отдаваме на сътрудничеството с Виетнам. Той изрази удовлетворение от факта, че в нейните рамки се предвижда да бъде подписано междуправителствено Споразумение за превенция и борба с престъпността.
В отговор посланик Ле Дък Лиу високо оцени активизирането на диалога между България и Виетнам. Уточни, че текстът на документа е в процес на финализиране и подчерта, че с неговото подписване се полага началото на сътрудничеството в областта на вътрешните работи, което безспорно ще бъде градивно и взаимно полезно. Посланикът добави, че освен това споразумение, ръководителите на делегации ще подпишат и съвместна декларация, в която ще заявят стремеж към стратегическо партньорство и въвеждане на нов модел на сътрудничество във всички области. 
В отговор на заявен от виетнамска страна интерес към обучението на виетнамски полицаи у нас, г-н Вучков връчи на дипломата проект на Споразумение за сътрудничество в областта на обучението и квалификацията на полицейските служители. Заместник-министърът поднови и поканата към министъра на обществената сигурност на Виетнам ген. Чан Дай Куанг за официално посещение в България.
В заключение двете страни отново изразиха взаимна готовност за активно сътрудничество в областта на вътрешните работи.