Двама рецидивисти, извършили взломна кражба от фирмен офис, са установени след светкавични действия на служители на ОДМВР-В.Търново

Двама рецидивисти, извършили взломна кражба от фирмен офис, са установени след светкавични действия на служители на ОДМВР-В.Търново

В сряда в 01,54 ч. в полицията бил получен сигнал по СОД за проникване в обект на бул. „България” в Търново. На място светкавично пристигнал първият полицейски екип, който установил, че в помещението е проникнато след разбиване на панорамното стъкло на офиса. С помощта на допълнителни екипи районът веднага бил отцепен. Така близо до мястото на престъплението – в двор на училище, полицаите забелязали двама мъже, които при вида на униформените побягнали. При предприетото преследване бил задържан единият от тях  - А.С. / 23г./-Сахо, криминално проявен и осъждан за взломни кражби, притежание на наркотични вещества, противозаконно отнемане на МПС и грабеж. Полицаите разпознали и съучастника му –А.Ч.  /19г./ -  Малкото Чукче, също с множество криминалистически регистрации и осъждан за взломни кражби. Той успял да избяга, но минути по-късно бил засечен пред дома му, докато медицински екип на място му оказвал помощ. По думите му бил паднал вкъщи. Той е откаран в болница и настанен в неврохирургично отделение без опасност за живота му .
След оглед на фирменото помещение е установено, че оттам е откраднат незакрепен метален шкаф – по данни на собствениците със сумата от 8100 лева. Последвал и втори оглед  на района на местопроизшествието, при който в двора на училището бил намерен  изоставеният шкаф, а на три места по продължение на пътя, по който двамата са се опитвали да се измъкнат от полицейския капан, са открити част от парите. Иззети са записи от охранителни видеокамери, монтирани в района.
Извършени са претърсвания в жилищата на задържаните. В дома на А.Ч. са намерени и иззети уреди за отключване и взломяване, а в апартамента на А.С. - полиетилоново пликче с около 2 грама канабис.
Двамата търновци са привлечени в качеството на обвиняеми за извършена взломна кражба чрез използване на техническо средство и след предварителен сговор. С постановление на Великотърновската районна прокуратура срокът за задържане на А.С. е удължен до 72 часа, внесено е искане в съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".
Работата по документирането на случая продължава, проверяват се данни за съпричастност на двамата към извършени други подобни престъпления на територията на областната дирекция.