Престъпна група, откраднала телекомуникационни кабели, е задържана в Силистра

Престъпна група, откраднала телекомуникационни кабели, е задържана в Силистра

По първоначални данни щетите от кражбата надхвърлят 20 000 лева

Престъпна група, извършила кражба на телекомуникационни кабели, е задържана тази нощ при специализирана полицейска операция на силистренските криминалисти. Арестите са резултат от предварителна работа и оперативно –издирвателни действия, след като от началото на годината в региона са регистрирани 4 посегателства върху кабели на телекомуникационни компании.
Наблюдавайки дейността на групата, тази нощ криминалистите пристъпили към действие. Около 4 часа по пътя Силистра – Русе, в близост до село Ситово, те засекли два автомобила - „БМВ” и „Ауди”, в които пътували извършителите. Полицейски служители от предварително изградените контролно-пропускателни пунктове подали знак за спиране, но вместо да се подчинят, водачите увеличили скоростта, създавайки реална заплаха за живота и здравето на полицаите. Наложило се да бъдат използвани помощни средства за принудително спиране.
При претърсването на колите били открити кабели - обект на посегателство, както и различни инструменти. Изяснено било, че няколко часа по–рано в района между селата Нова Попина и Гарван мъжете прокопали трасе с дължина около 300 метра, откъдето прерязали и откраднали кабелите. По първоначални данни нанесената щета от престъплението надхвърля 20 000 лв.
Тримата мъже – К.Г./41 г./, и братята И.В./20 г./ и В.В./22 г./, са задържани в полицейския арест. Всички имат множество предишни криминални прояви. Двама от тях – К.К. и И. В., които били зад волана на автомобилите, са неправоспособни, като имат по няколко дела за шофиране без свидетелства за правоуправление.
Работата по документиране на престъпната дейност на групата продължава,  извършват се допълнителни процесуални действия под надзора на Районната прокуратура – Силистра.