Комисар Милчо Енев: През изминалия туристически сезон няма извършени престъпления и груби нарушения на обществения ред в курортен комплекс Банско

Комисар Милчо Енев: През изминалия туристически сезон няма извършени престъпления и груби нарушения на обществения ред в курортен комплекс Банско

Това стана ясно на пресконференция, на която присъстваха кметът на града, директорът на ОДМВР-Благоевград и ръководителите на полицейските структури в Гърция и Румъния

Заместник-директорът на ГД“Национална полиция“ комисар Милчо Енев приветства представителите на гръцката и румънската полиция от името на министъра на вътрешните работи Петя Първанова и наглавния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Уникално е, че днес стоим на една маса и говорим на един професионален език – за ефективно противодействие на престъпността и в услуга на гражданите. Това е пътят за налагане на единните европейски стандарти, заяви комисар Енев. Съвместните полицейски патрули са колегите от „първа линия” – с много добра професионална и езикова подготовка. През изминалия туристически сезон няма извършени престъпления и груби нарушения на обществения ред в курортен комплекс Банско. Бъдещите ни действия ще продължат не само тук, но и в летните курорти, както и в пограничните райони на България, Румъния и Гърция, допълни още той. Съвместите действия между министерствата на трите държави са част от компенсаторните мерки, които се прилагат във всички европейски страни.
Кметът на община Банско Георги Икономов заяви, че съвместните действия са били успешни и трябва да се развиват и в бъдеще. По думите му, полицаите от смесените патрули се приемат по-скоро като помощници, сътрудници от туристите.
Директорът на ОДМВР- Благоевград комисар Георги Костов благодари за съпричастността и положените усилия за изграждането на тристранното полицейско сътрудничество. Присъствието на полицейски служители от Гърция и Румъния на територията на община Банско през активния туристически сезон даде усещане за добра защита на правата и сигурността на туристите от тези държави и възможност да получават информация на собствен език.
„Ние имаме голямо доверие на нашите български партньори“, заяви полицейски кестор Флореа Опря, заместник-генерален инспектор на румънската полиция. „Съвместните мерки са необходими и полезни и допринасят за постигане на поставените цели – опазване на обществения ред, сигурността и спокойствието на нашите граждани. Основната ни цел е правилното прилагане на законите. Ние работим съвместно тук в Банско, в Черноморските курорти и за осигуряване на пътния трафик, който се засилва през активните туристически сезони“, допълни той.
Генерал-лейтенант Димитриос Цакнакис, генерален инспектор на полицията за Северна Гърция изрази удовлетворение и благодарност от името на гръцката полиция за съвместната работа. „Това сътрудничество трябва да продължи и да обхване и други области като противодействие на организираната престъпност, пътната безопасност и други“., добави той.

Съвместната дейност е в съответствие с постигнатите договорености между Министерството на вътрешните работи на Република България, Министерството на обществения ред на Република Гърция и Генералния инспекторат на Румънската полиция и съгласно утвърдилата се практика за сформиране на съвместни наряди с полицейски служители от държавите – членки на Европейския съюз, за изпълнение на дейностите по гарантиране на сигурността на чуждестранни  туристи и гости. Координацията бе осъществена от ГД „Национална полиция” и Дирекция „Международно сътрудничество” - МВР.
На територията на РУП-Банско смесени патрули в състав по двама гръцки и двама румънски служители (владеещи български и/или английски език) се грижеха за опазване на обществения ред и спокойствието на българските и чуждестранните туристи в града и скизоната. Усилията бяха насочени основно в района на начална станция на кабинковия лифт в гр. Банско и на горна станция в местността „Бъндеришка поляна”. Смесените полицейски патрули са подпомагали ежедневно контактите  на чуждите туристи в района на комплекса.
Чуждестранните полицаи са използвани за извършване на неофициален превод в 15 случая при образуване на досъдебни производства с участието на граждани от Румъния и Република Гърция.  Оказвали са съдействие на българските си колеги при налагане на санкции по ЗДвП или при решаване на спорове и битови конфликти в местата за подслон и заведенията в курорта. Полицейски служител от Румъния бе включен в състава на група за издирване на изгубени в Пирин планина румънски туристи. Той е поддържал постоянна телефонна връзка с тях като им е давал конкретни указания за необходимите действия с цел локализирането и спасяването им.

Времето