Изминалата година не бе лека, но вие се справихте с предизвикателствата професионално и отговорно

Изминалата година не бе лека, но вие се справихте с предизвикателствата професионално и отговорно

С тези думи вътрешният министър Петя Първанова обобщи годишния отчет на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

През изминалата година пожарникарите и спасителите са реагирали на над 72 000 сигнала за произшествия, това подчерта в отчет - анализа на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Той уточни, че са ликвидирани близо 45 000 пожара и са извършени почти 18 000 спасителни операции. От пожарите със загуби най-голям е делът на възникналите в жилищни сгради – около 43%. На второ място са инцидентите в транспорта. Най-честата причина е проявената небрежност при боравене с открит огън. Пожарите, причинени от умишлени действия през 2012 г. са 166. За отчетния период са загинали 121 граждани,  а други 351 са пострадали.
Главен комисар Николов отбеляза, че през годината са осъществени над 11 700 участия от териториалните звена на ГДПБЗН в пожаро-тактически занятия,  тренировки и  учения. Служителите на дирекцията са извършили и 8 639 дейности по обучение на населнието. До момента регистрираните  доброволци са 565 човека, като през изминалана година  при ликвидирането на 95 пожара доброволно са участвали 850 души. Служителите от „Държавен противопожарен контрол” са извършили близо 158 000 проверки на обекти и строежи за осигуряване на пожарната безопасност.
Главен комисар Николай Николов очерта и основните приоритети в работата на дирекцията през 2013 г. Те са свързани с повишаване на нивото за защита на населението от пожари, бедствия и други извънредни ситуации. Особено внимание се отделя на държавния противопожарен контрол, на превантивните дейности за намаляване на риска и на развитието на доброволните формирования. Ще продължи и обновяването на автопарка и техническото въоръжение на пожарните служби, като за тази цел ще бъдат използвани всички възможности за кандидатстване по европейски програми. До момента чрез използването на европейско финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” и Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България са доставени 42 пожарни автомобила.
„Изминалата година не бе лека, но вие се справихте с предизвикателствата професионално и отговорно”, така обобщи вътрешният министър Петя Първанова изнесените данни. Тя припомни адекватната и навременна намеса на пожарникарите и спасителите при земетресението в Перник, пролетните наводнения и големите горски и полски пожари. „Ето защо българските граждани продължават да разчитат на вас”, допълни още министър Първанова.
Освен вътрешният министър на годишния доклад на ГДПБЗН присъстваха зам. министър Филип Гунев, главният секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев, директорите на главни дирекции във вътрешното министерство и ръководителите на пожарните служби в страната.

Водещи новини

Времето