Министър Петя Първанова: Служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ успешно развиват постигнатите стандарти за граничен контрол

Министър Петя Първанова: Служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ успешно развиват постигнатите стандарти за граничен контрол

Много разчитам на оперативната работа във вашата служба - заяви по време на годишния отчет главният секретар на МВР Калин Георгиев

Ръководството на МВР се срещна със състава на Главна дирекция „Гранична полиция”, които днес отчетоха дейността си през предходната година. Министър Първанова поздрави служителите за положените усилия в развитието и надграждането на постигнатите стандарти за граничен контрол чрез използването на нови модерни технологии. Тя даде за пример Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница и електронните гишета. 
Задоволство от оперативната работа на гранична полиция изрази и главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Като добра практика той посочи въведените беседи с пътуващите, в резултат на което през изминалия туристически сезон няма нито едно оплакване в посолствата, постигнато е и ефективно противодействие на случаите на рекет с винетки. Главен комисар Георгиев отбеляза и извършеното в дирекцията по проектите на ЕС и осъщественото сътрудничество с департамента по енергетика на САЩ, което по думите му носи изключително ценен външнополитически ефект.
На вход на външните граници през 2012 г. са задържани 1904 незаконни имигранти - с 2,5 пъти повече спрямо 2011 г., когато са задържани 748, подчерта в отчет-анализа главен комисар Захарин Пенов. 99% от задържаните са на българо-турската граница. При опит за незаконно превеждане на хора през границата са установени 196 каналджии.
В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия и взаимодействие с партньорски служби, Европол и органите от правосъдната система, са пресечени 4 организирани групи, незаконно превеждащи мигранти по маршрута Турция – България – Румъния – Австрия, както и снабдяващи незаконно пребиваващи чужди граждани с фалшиви български документи за самоличност. Пресечена е дейността и на две организирани престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация, задържани са 5 трафиканти.
На ГКПП са установени 624 обявени за издирване в Шенгенската информационна система и 71 - издирвани от Интерпол. Задържани са 111 автомобила, обявени за издирване.
През 2012 г. ГДГП е участвала в 5 съвместни операции, организирани от Агенция «Фронтекс» по външните граници на страните-членки на ЕС със 103 служители, 13 мобилни термовизионни системи, 8 ръчни термовизионни камери, 47 патрулни автомобила и 4 служебни кучета.
През изминалата година чрез европейско и национално финансиране Гранична полиция е реализирала проекти на обща стойност над 29 милиона лева. От 1 юли функционира Интегрираната система за контрол и наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Лесово. Тя осигурява 100 % техническо покритие в този участък, като включва в себе си най-модерните електронни технологии за гранично наблюдение. Друга решителна стъпка е присъединяването на ГДГП към европейската система EUROSUR. От средата на юли 2012 г. чрез EUROSUR Българският национален координационен център /НКЦ/ осъществява обмен в реално време на информация със Ситуационния център на Фронтекс и 18 държави-членки. Изграден е и Националният център за борба с фалшиви и подправени документи с 2 филиала - на морската и на българо-турската граници. На Аерогара София бе въведена в експлоатация система за автоматизиран граничен контрол, което значително облекчава гражданите на ЕС, преминаващи през въздушни граници на страната. На базата на подписания Меморандум за сътрудничество между МВР и департамента по енергетика на САЩ по Програмата “Втора линия на защита”, през 2012 г. е  изградена и въведена в експлоатация система за дозиметричен контрол на летище София с 16 стационарни радиационни детектора. В експлоатация е въведена и Национална комуникационна система, осигуряваща възможността в НКЦ в реално време да постъпват данни от порталните монитори, инсталирани на граничните пунктове. Изградена е автоматизирана система за техническо наблюдение на българо-сръбската граница в района на ГПУ Калотина. В изпълнение на Споразумението между правителствата на България и Сърбия на 14 декември 2012 г. официално е открит съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП Калотина.

Времето