Цветлин Йовчев пое поста министър на вътрешните работи

Цветлин Йовчев пое поста министър на вътрешните работи

Страната и министерството са в кризисна ситуация. За да излезем от нея са необходими сериозни реформи. Забавянето им може да доведе до това системата да загуби своята функционалност – заяви новият вътрешен министър.
Реформите ще бъдат в няколко основни направления. Първо - трябва да потърсим по-добра ефективност в противодействието на престъпността с два основни фокуса – битова престъпност и финансови престъпления срещу бюджета - контрабанда, кражба на ДДС, неплащане на акцизи и др.
На второ място - трябва да потърсим много по-ефективен начин на изразходване, разпределение и управление на ресурсите, тъй като към момента явно те не са достатъчни, а резултатите, които получаваме, не са достатъчно добри. Ще се освободим от несвойствени дейности, ще прегледаме организацията на работа по отделните направления в МВР, структурата, функционалните задължения.
На трето място – реформата ще бъде насочена към това да дадем категорични гаранции за обществото, че всяка една от дейностите в МВР ще бъде съгласно закона.
Четвърто – трябва да работим активно за подобряване на доверието на обществото, ще има повече публичност, повече отчетност и ще намерим такива механизми, които да гарантират, че процесите в министерството са в интерес и в услуга на обществото.
Особен фокус в дейността ми ще са условията на труд на служителите на МВР, условията за кариерно развитие и тяхната мотивация, обучение и подготовка.
 „Когато приех поста знаех, че ще работя с професионалисти, отдадени на работата си. Нашата цел беше МВР да продължи да работи. В някои области дори станахме по-ефективни, каза на церемонията за предаване на поста министърът от служебното правителство Петя Първанова и поздрави приемника си Цветлин Йовчев.

Времето