Експертна група подготвя проект за нов Закон за МВР

Експертна група подготвя проект за нов Закон за МВР

Министър Цветлин Йовчев представи Програмата на Министерството на вътрешните работи в рамките на Програмата на правителството „Държавност, развитие, справедливост”

Програмата на МВР е фокусирана върху пет основни цели: структуриране на системата за защита на националната сигурност; ефективно противодействие на престъпността; гарантиране на законността в дейността на МВР; ефективно управление на финансовите и материалните ресурси; повишаване на общественото доверие.
Работни групи подготвят проекти за рамкови, устройствено – функционални закони, които ще определят правомощията и отговорностите на управление на системата за национална сигурност, както и ефективното взаимодействие, механизмите за планиране и контрол между структурите в системата за защита на сигурността. В този смисъл се работи и по подготовка на проект за Закон на Държавна агенция „Технически операции“ /ДАТО/; по разработването на нормативните промени, свързани с осъщественото преминаване на ГДБОП в структурата на ДАНС; инструкция за работа на органите на досъдебното производство, която регламентира координационните механизми в дейността по разследването, осъществявано от Прокуратурата, МВР и ДАНС. Експертна група работи и по подготовката на проект за нов Закон за МВР, който трябва да бъде готов до средата на август т.г. и да бъде поставен на обсъждане. Основната задача е изграждане на цялостен инструментариум за противодействие на престъпността. Целите са: разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионално ръководство; прецизно дефиниране на функциите и дейностите в МВР; оптимизиране на структурата и взаимодействието в рамките на министерството и извън него; организация на работните процеси; управление на финансовите, материалните и човешките ресурси.
Министър Йовчев посочи редица ярки примери, които доказват липсата на адекватни форми на контрол и на взаимодействие в структурите на вътрешното министерство. Системата е тотално децентрализирана. По силата на сега действащата законова база областните дирекции на вътрешните работи са самостоятелни юридически лица и в този смисъл няма механизъм, чрез който да се проследят изразходваните от дирекциите средства. По думите на министъра, в момента системата се носи по течението, липсват визия за ефективно противодействие на престъпността, както и гъвкаво разпределение съобразно приоритетите и динамиката й. Анализите показват, че 53 % от престъпността е свързана с посегателство върху собствеността на гражданите, а само 8 % от състава работи по противодействието на този вид престъпност. Необходимо е освобождаване от всички неприсъщи за министерството дейности. Липсва система за отчитане на резултатите на структурните звена в МВР, допълни още министър Йовчев. Той подчерта необходимостта от въвеждане на работни стандарти и критерии, както и на механизми за промяна в организацията на работа. Чрез изграждането на система, която да осигури възможността за наблюдение и управление на процесите може да се очертае общата картина и да се насочи полицейското присъствие там, където е нужно, включително и чрез възстановяването на статута на извънщатните сътрудници и вливането на гражданската енергия за по-ефективно противодействие на битовата престъпност. Друг сериозен проблем е управлението на човешките ресурси и липсата на система за персонална оценка и кариерно развитие. По думите на министър Йовчев досега действащите правила буквално мъчат системата. Липсва програма и за продължаващо обучение на служителите на всички нива, които в момента не са добре подготвени. Не по-маловажен е и въпросът за разработване на ясни правила за управление и контрол в МВР - включително и на обществените средства. Сериозен проблем е неефективното управление на финансовите и материални ресурси. Администрацията съставлява над 30 % от състава на министерството, който не е разпределен съобразно „картата на престъпността“, липсва механизъм за контрол на разходите. Министър Йовчев още веднъж изрази категоричната си позиция за забрана на всички дарения с изключение на тези по съвместни проекти и по международни договори. В спектъра на целта за повишаване на общественото доверие към МВР, вътрешният министър изброи някои от набелязаните стъпки: публикуване в сайта на министерството на всички важни документи, програми и планове, публични отчети, ежедневно взаимодействие със структурите на гражданското общество и медиите за по-пълно отразяване на работата на министерството, подобряване на организацията, свързана с достъпа до обществена информация.
В отговор на журналистически въпрос, министър Йовчев подчерта, че няма промяна в българската позиция за атентата в Сарафово. По думите му „изразеното становище на колегите е правилно, и стоя зад него”.

Изображения

Водещи новини

Времето