Столичната пожарна отбеляза 135 години от създаването си

Столичната пожарна отбеляза 135 години от създаването си

Атрактивни демонстрации с пожарна техника и съвременно техническо оборудване бяха организирани по повод годишнината

С едночасова демонстрация пред Националния дворец на културата софийските пожарникари отбелязаха 135 години от създаването на Столичната пожарна служба. Огнеборците и спасителите показаха възможностите на предоставената им през миналата година нова пожарна техника. Още в началото на демонстрацията бе предприета акция по “евакуацията” на човек от горящ покрив чрез използването на т. нар. алпийски способ. “Спасеният” бе свален на земята с помощта на специална шейна, а минута по-късно на мястото пристигна медицинският екип на Столичната пожарна.
На специално опъната въздушна възглавница огнеборците демонстрираха и как спасяват хора, които са обградени от огън и единствената им възможност е да скочат от високо. По думите на специалистите подобни уреди могат да спасят човек, скачащ от 16 метра височина. Веднага след това спасителни екипи отстраниха паднали върху лек автомобил опасни предмети.
Столичните огнеборци впечатлиха с бързина и ловкост и при потушаването на огън, възникнал при смесването на различни горими течности. Гасенето на “пожара” стана с помощта на прахообразен пожарогасител.
Пожарникарите демонстрираха и новите си защитни облекла, с които са в състояние да реагират при химическо обгазяване от неизвестен източник. Облеклата са пригодени за работа в агресивна среда и при обработване на местопроизшествия, при които се налага контакт с активни химически вещества.
За доброто настроение на гостите на празника се погрижиха духовият оркестър на МВР с диригент комисар Александър Иванов и мажоретният състав от Елин Пелин „Светла” с ръководител Светла Кимилска.


Началото на Столичната пожарна е поставено на 14 юли 1878 година. На тази дата се създава организация от доброволци – пожарникари, съставена от градските жители, разделени по родове и съсловия. В протоколната книга на Софийския градски съвет, намираща се в Софийския държавен архив, е съхранен протоколът, с който се регламентират създаването и действията на първата пожарна команда в града. Този акт нарежда Столичната пожарна служба сред едни от първите държавни и местни структури, създадени непосредствено след Освобождението. Повече за историята на Софийската пожарна може да прочетете на http://sofia-fire.bg/content.php?cat=3&subcat=1&id=2&m=0.

Времето