Междуведомствената комисия отпуска допълнителни 414 хил. лева за подпомагане на 112 семейства, пострадали при земетресението в Перник

Междуведомствената комисия отпуска допълнителни 414 хил. лева за подпомагане на 112 семейства, пострадали при земетресението в Перник

Кметът на миньорския град Росица Янакиева благодари за взетите решения. По думите й за първи път се обръща внимание на проблемите на общините, пострадали от бедствието

Новият състав на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС проведе днес първото си заседание. На срещата, състояла се в Министерството на вътрешните работи и председателствана от министър Цветлин Йовчев, беше представен доклад за средствата, отпуснати за преодоляване на последствията от различни бедствени ситуации.
Комисията извърши повторен преглед на решения, взети през изминалата година, с които са подпомогнати граждани на Перник за преодоляване на щетите от земетресението. Членовете на комисията решиха да бъдат отпуснат допълнителни 414 208 лева на 112 семейства, пострадали при бедствието. Приоритетно средствата ще бъдат предоставени на хора с двигателни проблеми, самотноживеещи, многодетни семейства и социално слаби граждани. Комисията прие и решение да бъдат отпуснати средства за укрепване на училищните сгради в селата Дивотино и Батановци, както и за мостово съоръжение на територията на област Ловеч. 
„С днешното решение Комисията е изразходвала около 80% от бюджета си”, обяви на брифинг след срещата вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той припомни, че МКВПМС е структура, която оказва помощ при възстановяването на засегнати от бедствие инфраструктура и частни домове. „При ограничения бюджет, с който разполагаме е невъзможно да бъдат обезщетени всички пострадали”, допълни той.
Кметът на град Перник Росица Янакиева заяви, че е удовлетворена от взетите от комисията решения. По думите й за първи път се обръща внимание на проблемите на общините при преодоляване на последствията от бедствени и кризисни ситуации. „Остава да предприемем допълнителни действия, за да върнем нормалния ритъм на живот в населените места, пострадали от земетресението през миналата година”, каза още тя.
В първото заседание на МКВПМС участие взеха областните управители на Пловдив, Ловеч и Перник, както и представители на Националното сдружение на общините.

Времето