Цветлин Йовчев: Границата се охранява добре

Цветлин Йовчев: Границата се охранява добре

Вътрешният министър подчерта, че един от основните акценти в работата на МВР е ефективното противодействие на битовата престъпност

Министър Цветлин Йовчев определи ситуацията в Сирия
като наистина сериозна. Той посочи, че българската граница е добре охранявана, но проблемът е в потока от сирийски бежанци, които всеки ден влизат в страната ни. В момента през границата ни преминават около 40-50 бежанци, като те са предимно от Сирия - жени, деца, които са докарани до ръба на отчаянието. Те трябва да бъдат настанени някъде. Предприети са стъпки в това отношение и в момента се преглеждат сгради, включително и стари казарми, които могат да бъдат превърнати в бежански центрове и се търсят допълнително средства за това. Според министър Йовчев България трябва да потърси помощ и от Европейския съюз, от ООН и от Червения кръст.
Вътрешният министър подчерта, че когато говорим за опасност от терористичен акт, само ДАНС и МВР не са в състояние да я предотвратят. Известни са слабостите и пропуските в това направление и по тях се работи.
Министър Йовчев представи данни от официалната статистика, според които над 130 000 души в рамките на една година са пострадали от битова престъпност. Според него, ако такъв огромен брой семейства страдат за една година от този вид престъпление, то проблемът вече касае националната сигурност. Усилията на ръководството на МВР са насочени към осигуряване на полицейски екипи там, където има нужда от тях и то в реално време. Той посочи, че в момента чрез интерактивната карта МВР вижда къде е концентрацията на престъпленията. Организацията на патрулно-постовата дейност се извършва така, че в тези места да има бърза реакция и чрез по-силно сътрудничество със структурите на гражданското общество.

 

Времето