Започна заключителния етап от реализацията на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“ в София

Започна заключителния етап от реализацията на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“ в София

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика  Томислав Дончев, министрите на културата и на финансите Вежди Рашидов и Владислав Горанов и кметът на София Йорданка Фандъкова дадоха началото на заключителния етап на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика” на столичното Ларго. 
Проектът е на стойност почти 16 млн.лв. и се осъществява по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, съфинансирана чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той се изпълнява поетапно, като вече е завършен първият етап: „Зона на площад  „Независимост" /Ларго/, решение на горното площадно ниво”. 
Вторият етап „Консервационно – реставрационни работи и СМР на подземно археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза” и под площад „Независимост” предвижда консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Обособяване на места за отдих и наблюдение с кафе-пунктове; пространство за провеждане на сценични дейности и изложби; арт галерии и книжарница; пунктове за административно-техническо управление на комплекса и информационно-туристическо обслужване на посетители.
С изпълнението на третия етап от проекта - „Консервационно – реставрационни работи и СМР на открито архелогическо ниво между бул.  „Княгиня Мария Луиза” и „ЦУМ” се предвижда eкспониране на разкритите археологически структури в естествения им вид.
Очаква се проектът за Ларгото да бъде готов до 200 дни.
С реставрацията и адаптацията на археологическите ценности и околното им пространство ще се обвържат новите със съществуващите структури в рамките на модерния град. Благодарение на проекта ще се прояви археологическия потенциал на територията и ще се обособи публично пространство с национална и общоградска значимост.