Зам.-министър Иван Аспарухов: В страната няма бедни райони, има райони с неизползвани икономически възможности и недостатъчно финансиране

Зам.-министър Иван Аспарухов: В страната няма бедни райони, има райони с неизползвани икономически възможности и недостатъчно финансиране

„В страната няма бедни райони, има райони с неизползвани икономически възможности и недостатъчно финансиране. Важно е да потърсим положителните страни на всеки регион и да го направим привлекателен за инвеститорите. Не е нужно да им даваме привилегии, а да създадем къса пътека за реализиране на инвестиционните им намерения.“ Това каза пред „Дарик“ радио заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов. Той участва в разговор за политиката за развитие на Северозападна България заедно с народни представители и икономисти.
 

„Анализът на предишния програмен период 2007-2013 г. показва, че общините са разчитали изключително на средства от европейските фондове, които обаче, не са допринесли за преодоляване на изоставането и икономически растеж. Това налага нов подход при разпределянето на средствата през новия програмен период 2014-2020 г., а именно – целеви инвестиции. Освен финансовия ресурс, е необходима и инициатива на местно ниво. Важен е междуинституционалният диалог и диалогът с гражданите. Това е целта, която през последните шест месеца си поставят регионалните съвети за развитие и вече има осезаемо раздвижване“, каза заместник-министър Аспарухов. В момента се набират важни според местните общности проекти,  които да генерират растеж. След анализ, те ще станат основа на целенасочена инвестиционна програма за развитие на изостаналите региони.
 

Образованието е друг проблемен сектор в Северозападна България. Статистиката сочи, че делът на студентите там е под 1 % от общия брой студенти в страната. Необходимо е обаче, образованието да бъде съобразено с потенциала на региона и да предхожда инвестициите, каза още Аспарухов.
 

Той подчерта, че трябва да се използва по-целесъобразно капацитетът на изнесените звена на държавната власт в регионалните и областните центрове и да се подобри инвестиционния климат в общините и областите, вместо да бъде създавана нова държавна структура за Северозападна България.
 

„Стратегическото планиране е забравена тема от много години, а това, заедно със слабата местна инициатива, са сред причините за изоставането на българските региони. Затова в следващите месеци МРРБ ще ускори дейността си по разработване на регионални схеми за пространствено развитие на изостаналите райони, общи устройствени планове на общините и подготовката на целенасочената инвестиционна програма“, каза в заключение заместник-министър Аспарухов.
 

Една пета от приходите по Закона за данъците върху доходите на физическите лица да остава в общините и тези средства задължително да бъдат изразходвани за инвестиции. Около тази идея се обединиха гостите в студиото и изразиха своето намерение да я отстояват. Това ще спомогне за вливане на свеж ресурс и финансово укрепване на местните власти. Усилията на изпълнителната и законодателната власт ще бъдат насочени към създаване на условия за значително подобряване на инвестиционния климат и стимулиране на инициативата на бизнеса и гражданите.