Заместник – министър Аспарухов: Разчитаме на местните власти при формиране на политиката за регионите

Заместник – министър Аспарухов: Разчитаме на местните власти при формиране на политиката за регионите

„Наша първостепенна задача е да подобрим живота на хората. Затова в момента, след анализ на изпълнението на регионалните планове за развитие, през предишния програмен период 2007-2013 г., в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, разработваме инвестиционна програма за целенасочено икономическо въздействие върху слабо развитите региони в България. В този процес много разчитаме на местните власти, защото само силната местна власт може да бъде реален партньор на държавата при формиране на политиката за регионите“. Това каза заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов на среща с представители на местните власти от Украйна. Пред тях той представи българския опит във взаимодействието между централната и местните власти в областта на децентрализацията и регионалната политика. Срещата бе организирана от Националното сдружение на общините в Република България с финансовата подкрепа на Съвета на Европа.
Заместник - министърът запозна гостите със Стратегията за децентрализация и програмата за нейното изпълнение, както и със структурата, функциите и дейността на Съвета по децентрализация на държавното управление и Съвета по регионална политика към министъра на регионалното развитие и благоустройството. 
В презентацията си Аспарухов акцентира върху ефективното прилагане на принципите за добро управление на местно ниво. Това е основен приоритет в Стратегията за децентрализация и съдържа националните мерки за изпълнение на целите на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.
България се присъедини като пилотна  страна към нея през 2007 г. и я изпълнява в сътрудничество между МРРБ и НСОРБ.
Особен интерес сред украинските гости предизвика механизма по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местни власти, доказали прилагането на 12-те принципи за добро демократично управление в своята ежедневна работа. България е първата държава-член на Съвета на Европа, която през 2010 г. получи акредитация от СЕ да присъжда приза на свои общини.