Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев поздрави пожарникари и спасители по повод професионалния им празник

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев поздрави пожарникари и спасители по повод професионалния им празник

Главният секретар Светлозар Лазаров и директорът на ГДПБЗН Николай Николов отправиха благодарност за самоотвержената работа на спасителите при справяне с бедствени ситуации

Преди 78 години на този ден е поставено началото на дейността по защита на населението. На 18 юли 1936 г. е приет Указ № 310, който утвърждава Наредба-закон за противовъздушна и химическа защита на населението в Царство България.  През  1993 година с решение № 95 на Министерски съвет 18 юли е обявен за Ден на Гражданска защита.

На тържество в  Главната дирекция пожарникари и спасители  приеха поздравителни адреси от министър Цветлин Йовчев и еврокомисар Кристалина Георгиева.

В края на 2009 г. Гражданската защита става част от Министерството на вътрешните работи, така както е било в продължителен период през 50-те и 60-те години на миналия век. От 1 януари 2011 година, след сливане на две главни дирекции на министерството - „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност и спасяване”, е формирана ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Главната дирекция изпълнява държавната политика в борбата с пожарите, бедствията и други извънредни ситуации, предизвикани от природни катаклизми, или резултат от технологична дейност.