Министър Йордан Бакалов: Благодаря за силния ангажимент в помощ на борбата със злоупотребите с деца

Министър Йордан Бакалов: Благодаря за силния ангажимент в помощ на борбата със злоупотребите с деца

В присъствието на посланика на Кралство Норвегия Н.Пр. Гюру Катарина Викьор главният изпълнителен директор на GLOBUL Стайн-Ерик Велан представи въвеждането на филтър за блокиране на достъпа до сайтове, съдържащи фото или видеоматериали със сексуална злоупотреба с деца

С въвеждането на филтър за блокиране на сайтове, съдържащи сексуална злоупотреба с деца, компанията помага много на МВР в борбата с тези уродливи явления. Привърженик съм на идеята за законодателно уреждане на този въпрос, както е в много държави, но дотогава призовавам и другите телекомуникационни оператори да се включат в използването на филтъра. Благодаря на компанията и на норвежкото правителство за силния ангажимент в помощ  на борбата със злоупотребите с деца, заяви министър Йордан Бакалов.
Удовлетворен съм, че днес тръгваме по отдавна начертан от компанията и от  правителството на Норвегия път. Фирмата има дългосрочно присъствие в България и това ни мотивира за допринесем за българското общество, каза Стайн Ерик Велан, главен изпълнителен директор на GLOBUL. Филтърът за блокиране на сайтове с информация за злоупотреби с деца е въведен за пръв път през 2004 г., когато Telenor започва сътрудничество с норвежката полиция в тази насока. От 2009 г. компанията сътрудничи с Интерпол по отношение на предоставянето на информация за сайтове с подобна информация. За 4 години използване на филтъра в Норвегия достъпът до порносайтове с участие на деца е намалял със 79%. Днес филтърът се използва в почти всяка от 14-те държави, в които компанията развива дейност, като го предоставяме безвъзмездно и на другите телекомуникационни оператори, поясни Велан. „Създаването на обществена осведоменост по въпроса е добър начин той да бъде контролиран. Благодаря на МВР за готовността и подкрепата да работим за въвеждането на този филтър в България, заяви изпълнителният директор.
Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България изрази задоволство от социалната ангажираност на норвежката фирма, която като дългосрочен инвеститор, представлява основните ценности на Норвегия в корпоративната социална отговорност, прозрачност и защита на човешките права. „Убедени сме, че основната цел на частния сектор е чрез създаването на стойност да допринася за икономическото развитие и социално израстване на обществото. Теленор е 50% собственост на правителството на Норвегия и утвърждава основните ценности на държавата ни. Въвеждането на филтъра и ще има положителен отпечатък върху българското общество с предпазването на децата да станат жертви на сериозни престъпления. Посланикът благодари на ДАНС за подкрепата при подготовката на този процес.

Кратка информация за филтъра за блокиране на материали в интернет, съдържащи детска порнография или сексуална злоупотреба с деца – съвместен проект на МВР и GLOBUL
• Интернет е основен канал за получаване на информация от много хора и за съжаление бива експлоатиран и от престъпни лица и организации.
• INTERPOL поддържа списък от интернет сайтове с материали, съдържащи детска порнография или сексуална злоупотреба с деца. Блокирането на достъпа до тези домейни е превантивна мярка, която вече се използва в много страни по света и дори е влязла като част от законодателството в някои от тях. 
• INTERPOL предоставя този списък на всички доставчици на интернет, които искат да се включат в борбата с разпространяването на подобни материали в Интернет.
• INTERPOL използва събраната информация за разбиване на мрежи, организации и структури, които биват използвани за производството и разпространението на файлове с материали на детска порнография и сексуална злоупотреба с деца; да се идентифицират децата, обект на злоупотреба, както и да се прекрати самата злоупотреба.
• След като даден потребител се опита да достъпи сайт от списъка през мрежата на GLOBUL, то той ще бъде пренасочен към STOP страница, на която е описана причината за ограничаване на достъпа.
• Филтърът е поредната стъпка като част от борбата с детската порнография и разпространението на материали за сексуална злоупотреба с деца в интернет
• Освен тази превантивна мярка - блокирането на достъпа до тези сайтове – органите на реда прилагат пълния набор от мерки за борба с този тип престъпления, като разследване и сваляне от Интернет на материали на сексуална злоупотреба с деца; операции „под прикритие“; арести; обиски и др
• Важно да се знае, че срещу потребител, който е бил пренасочен от такъв сайт, няма да бъдат повдигани обвинения, тъй като това е възможно да е бил неволен акт и не е показателно за криминално поведение.
•  INTERPOL, като правило, няма да използва или да има достъп до логове и/или идентифициращи данни за Интернет потребителите, които са били пренасочени от някой от домейните от списъка.

• В списъка на INTERPOL влизат домейни, съдържащи тежки форми на материали на сексуална злоупотреба с деца, като за това се съди по следните критерии:
o Децата да са „истински“. Сайтове, които съдържат само компютърно генерирани, рисувани или други псевдо изображения не биват включвани в списъка.
o Възрастта на децата, поставени в ситуации на сексуална експлоатация е (или видимо изглежда) по-малка от 13 г.
o Злоупотребата с децата е сериозна, използват се изображения на сексуален контакт или на фокус са интимни части от тялото на детето.
o Домейнът е бил онлайн през последните 3 месеца.
o Домейнът е бил прегледан и се е установило, че отговаря на горните критерии от две или повече независими страни/агенции.

Водещи новини

Времето